Foto: Srečanje s predstavniki energetike v Mariboru. Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Srečanje s predstavniki energetike v Mariboru. Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Predsednik vlade Robert Golob se je včeraj mudil na delovnem obisku v Mariboru, s čimer je uresničil predvolilno obljubo, da bo najprej obiskal štajersko prestolnico. Spremljali sta ga ministrici za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, med osrednjimi temami pa je bila energetska draginja in načini za njeno blažitev.

Pogovori predsednika vlade Roberta Goloba v Mariboru so bili predvsem spoznavni, a vendarle tudi vsebinski. Načini, kako se zoperstaviti posledicam energetske draginje, so bili tema pogovorov s predstavniki energetike na Agenciji za energijo. Konkretnejši ukrepi še niso dorečeni, je pa premier Golob napovedal, katerih področij se bodo v povezavi z draginjo lotili najprej: "Prejšnji teden smo oblikovali dve delovni skupini, ki se bosta spopadli z draginjo, do konca junija bomo imeli večino odgovorov. Lotili pa se jih bomo zaporedno, začeli bomo pri nafti in naftnih detivatih, sledila bo električna energija, nato hrana in na koncu še plin."

O prednostnih projektih Maribora in regije in področjih, na katerih lahko mesto in država najbolj sodelujeta, je Golob govoril z županom Sašem Arsenovičem: "Pokrili smo vsa področja, od oskrbe starejših do mladih, zavedamo se izpostavljenosti odlivu možganov zaradi bližine meje in govorili o tem, kako kompetenten ljudi zadržati tudkaj in privabiti nove."

Premier Golob je zagotovil, da že odobrene velike investicije v Mariboru, tudi v zdravstvu, niso ogrožene: "Sam verjamem, da je edini pravilen razvoj Slovenije policentričen razvoj in da vzhodnemu delu manjka enakovredna prestolnica Ljubljani."

Premier se je z ministricama mudil tudi na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem, v Domu upokojencev Danice Vogrinec, Narodnem domu, SNG-ju in Ljudskem vrtu, ki bo prihodnje leto eno od prizorišč Olimpijskega festivala evropske mladine, kjer mesto prav tako upa na finančno soudeležbo države.

Foto: Premier Robert Golob in mariborski župan Saša Arsenovič. Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Premier Robert Golob in mariborski župan Saša Arsenovič. Radio Maribor/Bratko Zavrnik