UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo
UKC Maribor ima težave s prostimi posteljami. Foto: BoBo

Kako optimizirati delovanje urgentnih centrov? Izziv obravnava projekt e-CREAM, ki združuje trideset bolnišnic iz devetih držav; med njimi sta tudi dve slovenski – bolnišnici Izola in Jesenice in kot za slovenske sodelujoče vodilni partner Univerzitetni klinični center Maribor. Cilj projekta je razviti orodje, ki bo s pomočjo umetne inteligence zajemalo medicinske podatke, jih analiziralo in na podlagi tega pomagalo predvideti pravilno ukrepanje.

Umetna inteligenca ne bo nadomestila zdravniških odločitev, temveč bo njihovo delovanje optimizirala in podala celostno sliko, razlaga vodja urgentnega centra UKC Maribor Gregor Prosen: "Umetna inteligenca se bo v sklopu projekta naučila slovensko. Orodje bo znalo prepoznavati vzorce na podlagi zdravniških odločitev, jih primerjati in opozoriti na morebitne izboljšave.

Ta petletni projekt bo omogočil raziskovanje, pove vodja konzorcija projekta Guido Bertolini: "Cilj je razvoj novih rešitev, predvsem IT rešitev za zajemanje podatkov iz elektronskih evidenc. Razvijamo različne algoritme, temelječe na umetni inteligenci, ki so sposobni interpretirati medicinske zapiske o bolnikih in iz njih izluščiti informacije, ki so potrebne."

Ob starajoči se populacij gre pri tem predvsem za orodje, ki bo v pomoč pri organiziranju delovnih procesov v urgentnem centru: "Zavedati se moramo, da obdelava pacientov v urgentnih centrih postaja vse bolj kompleksna, pacienti so vse starejši in imajo poglobljene potrebe. Moderna digitalna orodja želimo uporabiti za oskrbo, ki jo pacienti potrebujejo na individualni ravni."

Kot še ugotavlja Prosen, je razvoj urgentnih centrov v Evropi heterogen. Soočajo se s podobnimi izzivi, tehnične zmožnosti centrov pa so različne, zato bo ta projekt vse postavil na večji skupni imenovalec.