Na fakultetah se je danes začel drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske programe, ki bo trajal do 25. avgusta. Kandidate bodo obvestili o tem, ali so bili sprejeti, do 22. septembra, na Univerzi v Mariboru pa bodo žrtvam poplav in prostovoljcem, ki jim v teh dneh pomagajo, ustrezno podaljšali izpitno obdobje in objavili dodatne izpitne roke.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Na Univerzi v Mariboru se zavedajo, da je nedavna naravna nesreča nekatere študente prizadela neposredno, veliko pa jih pomaga tudi pri odpravljanju posledic, zato jim bodo zagotovili ustrezno podaljšanje izpitnega obdobja in objavili dodatne izpitne roke, da bi lahko čim več študentov izpolnilo študijske obveznosti in napredovalo v višji letnik. "Študentje se morajo v skladu z zakonom o visokem šolstvu vpisati najkasneje do 30. septembra, ta rok pa se lahko podaljša do 30. oktobra, če se vpisujejo kasneje iz opravičenih razlogov. To velja tako za študente višjih letnikov, kot tudi za bruce," pravi pomočnik glavnega tajnika Univerze v Mariboru Sebastijan Frumen.

Danes se je začel tudi drugi prijavni rok na še prosta vpisna mesta, na katera se lahko prijavijo kandidati, ki niso oddali prijave v prvem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov. Dekanica Ekonomsko-poslovne fakultete Polona Tominc:
"Tako da načeloma je vsako leto situacija podobna, letos smo v prvem razpisnem roku vpisali več študentov kot pretekla leta, zato je manj mest ostalo za drugi prijavni rok." In pričakujejo, da bodo prosta mesta zapolnili v drugem prijavnem roku, tako da tretjega ne bo.

Koliko je še prostih mest? "Na univerzitetnem programu jih je še 90, na visokošolskem strokovnem programu pa petdeset." Drugi prijavni rok bo zaključen 25. avgusta in takrat bo tudi jasno, koliko študentov se je še vpisalo na želene študijske programe.

Poletje je tudi čas, ko različne šole in fakultete obnavljajo svoje prostore, tako da učence, dijake in študente ob začetku šolskega leta pričakajo lepi in osveženi prostori. Tudi na Ekonomsko poslovni fakulteti Univerze v Mariboru je tako, pravi dekanica Polona Tominc in dodaja: "Naše stavbe niso bile deležne investicij kar nekaj časa, nekaj investicij je bilo nujnih, uredili smo klimatizacijo v vseh šestih nadstropjih, urejamo toaletne prostore in tudi predavalnice v enemu od stavbnih kril," za obnovo pa so morali dobiti tudi kulturno varstveno soglasje, saj je stavba fakultete na Razlagovi 20 v Mariboru spomeniško zaščitena. Uredili bodo tudi dva nova laboratorija za umetno inteligenco z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami.