Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Mestna občina Maribor Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Mariborska občina na največji izmed treh trenutnih dražb ponuja predvsem zemljišča za industrijsko gradnjo na območju cone Tezno, v poslovni coni ob hoški vpadnici in ob Ptujski cesti blizu avtocestnega izvoza. Skupna vrednost je ocenjena na več kot 15 milijonov evrov, a na dražbo sta se prijavila le dva manjša dražitelja, pravi vodja gospodarskega urada Gorazd Škrabar:

"Izhodiščna cena za eno zemljišče je nekaj čez 50.000, za drugo pa nekaj čez 70.000, tako da za obe skupaj okoli 120 tisoč evrov."

Preostala zemljišča v vrednosti več kot 15,2 milijona evrov bodo ponudili na prihodnjih dražbah, komunicirajo tudi s potencialnimi kupci. Zato upajo, da za zdaj neuspešne prodaje ne bodo negativno vplivale na nov proračun, ki ga bodo mestni svetniki predvidoma potrjevali konec januarja, pravi sogovornik:

"V letošnjem proračunu načrtujemo okoli 5 milijonov evrov prihodkov od prodaje stavbnih zemljišč, na razpolago pa dajemo vsa zemljišča in bomo veseli, če jih bomo prodali za več kot 5 milijonov."

Ob tem so do 15. oziroma 17. januarja možne prijave še na dve dražbi, kjer ponujajo za 6 milijonov evrov zemljišč. Škrabar je prepričan, da to ni razprodaja občinskega premoženja, kot menijo nekateri kritiki:

"Gre za prodajo bodisi tistega premoženja, ki ga občina za opravljanje svoje dejavnosti ne potrebuje, bodisi zemljišč, ki so namenjena prodaji zato, ker iščemo investitorje, ki v mesto prinašajo nova delovna mesta, plačajo komunalni prispevek in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča."

Če bodo uspešni, se občinski viri še ne bodo izčrpali, saj razpolagajo z okoli 50 milijoni evrov tovrstnega premoženja. So pa ponujena zemljišča najatraktivnejša.