Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Ena izmed črnih točk, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk, je na območju Vurberka v občini Duplek, kjer se ob regionalni cesti med Mariborom in Ptujem nahajata dva ribnika. Tam je v večernih urah mogoče videti številne prostovoljce, ki žabicam pomagajo varno prečkati cesto. "Jaz se sicer tukaj vozim že 35 let za Maribor v službo, ampak do predlani, dokler nismo bili seznanjeni s temi žabami na cesti, nisem nikoli pomislil na to, da bi se lahko kaj takšnega tu dogajalo," pove Zvonko Marin, ki se je z ženo Silvo prostovoljske akcije udeležil že lani. Slednja še pove: "Bistvo te akcije je, da rešuješ živali. Sploh ne veš, koliko jih ostane na cesti, če jih ne odneseš."

Zaradi visokih temperatur se je spomladanska selitev dvoživk iz prezimovališč v mrestišča letos začela bolj zgodaj kot običajno. "Že 16. februarja, kar je zelo nenavadno, saj se po navadi začnejo seliti konec februarja ali marca. Tako da letos so bile prve žabice že veliko prej zdaj te dni pa jih je največ, ko je prišel prvi dež in so se začele še najbolj seliti," pove domačinka in koordinatorka akcije Rosanda Rojko, ki žabicam pomaga že več let.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Vidimo rezultate našega dela"

Akciji prenašanja dvoživk čez cesto se je že tretje leto pridružilo tudi društvo Ohranimo naravo čisto iz Spodnjega Dupleka, ki je o varstveni akaciji na Vurberku začelo ozaveščati tudi na družbenih omrežjih. "S tem se je tudi razvedelo kar počnemo in dobili smo vedno več prostovoljcev, kar nam je res v veliko pomoč. Nekateri prostovoljci pridejo samo parkrat, nekateri smo stalni, pa tudi, če pride nekdo samo enkrat, je to zelo pomembno in dobrodošlo," pove Rosanda Rojko.

Predsednik društva Ohranimo naravo čisto Burut Ludvik pa poudari: "Lepo bi bilo, da bi se to dolgoročno uredilo in da prostovoljcem tega več ne bi bilo treba delati, ampak potem bi morala država urediti podhode ali varovalne ograje in vsi vemo, da denarja nikoli ni. Težava je, ker je tu državna cesta in se ne more narediti dvourna zapora, ko je največ prehodov dvoživk. Ponekod občine to nekako rešijo, tu pa se mi zavedamo, da občina nima kaj dosti za narediti, razen tega, da promovira, da se akcije udeležijo še kakšni prostovoljci." Ludvik zato še doda: "Bili bi tudi veseli, če bi se nam v tem času še kdo pridružil, akcija namreč traja okoli tri tedne. Zdaj že vidimo rezultate našega dela. Sploh populacija rosnic in sekulj, ki jih je bilo v teh letih zelo malo na tem področju in so v naših krajih ogrožene, se kar malce dvignila in smo veseli, da je temu tako."

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Postavljene tudi varovalne ograje za dvoživke

Tako imenovanih črnih točk, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk, je sicer več. V okolici jih najdemo tudi pri Treh ribnikih v Mariboru in na območju Brunšvika ter Orešja pri Ptuju. Prostovoljci zato na številnih predelih postavljajo varovalne ograje, ki so jih namestili tudi na Vurberku. "Namen ograje je, da ob pravilni postavitvi ustavi žabice, preden gre na cesto. V tem času pride prostovoljec, jih pobere v vedro in varno prenese prek ceste. Včasih je namreč toliko prehodov žabic, da pride do nepotrebnih povozov, ta ograja pa nam pri tem pomaga. Letos smo sicer, kot tudi lani, postavili okoli 80 metrov ograje. Na srečo imamo društvo, kjer smo lahko to ograjo financirali iz sredstev društva, ki smo jih prejeli iz prispevkov od koledarjev. Tako da se moram zahvaliti tudi našim občanom, ki so prispevali in s tem so posledično tudi oni prispevali za našo ograjo," pove Borut Ludvik.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Prostovoljci morajo biti ustrezno opremljeni

Lani se je akcije na Vurberku udeležilo okoli 50 prostovoljcev, ki je pomagalo več kot 4000 žabicam. Med prostovoljci so veliko zanimanja pokazali otroci, ki so, skupaj s starši, žabicam tudi letos priskočili na pomoč. "Prvič sem tu, prišel pa sem, ker imam rad žabe in jih želim rešiti," pove 10-letni Leon Lapu, prav tako 10-letna Sofija Hans pa še doda: "Zelo je zabavno in zelo rada pobiram žabice. Res jih rada rešujem."

Akcije Pomagajmo žabicam čez cesto udeleži prav vsak. Vsi prostovoljci pa morajo biti zaradi svoje varnosti tudi ustrezno opremljeni. S seboj morajo imeti svetilke, oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke ter rokavice iz lateksa in nepremočljiva oblačila ter obutev.

Več informacij najdete na Facebook strani Ohranimo Naravo ČISTO. Vsi sodelujoči otroci do 15 let, pa bodo po izvedbi akcije prejeli tudi diplomo Reševalec oz. Reševalka žabic.