Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Danes so se na Rotovškem trgu v Mariboru začela rušitvena dela, potrebna za začetek gradnje novega Centra Rotovž; v njem bodo prostore dobili knjižnica, art kino in Umetnostna galerija. 19 milijonov evrov vredno gradnjo tega Centra, ki bo z opremo stal 25 milijonov, naj bi končali v začetku leta 2024, objekt pa bi lahko uporabno dovoljenje dobil aprila istega leta.

Sprva so začeli rušiti dotrajani knjižnični objekt, ki že več let ni ustrezal tej dejavnosti. Župan Saša Arsenovič je dejal, da gre za simbolno dejanje nadaljnjega razvoja mesta, ki je po več kot desetletju v sodelovanju z državo le poskrbelo, da bo v novem Centru Rotovž knjižnica dobila primerne prostore: »Potrebujemo tako pomemben objekt, ki bo generiral kreativno znanje v mestu in regiji.«

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Na začasno lokacijo kmalu tudi Pionirska knjižnica

Začetka del se veseli tudi direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak: »Po tolikih letih smo že skoraj obupali, ampak zdaj je pred nami realizacija projekta le pred nami.« Rotovška knjižnica trenutno domuje v nadomestnih prostorih trgovskega centra, pionirski oddelek pa še naprej ostaja na Rotovškem trgu, tik ob gradbišču. Turjakova pravi, da bi radi tudi tega začasno premestili. Menijo namreč, da bo pionirska knjižnica na tej lokaciji v času gradnje težko delovala, zato z občino iščejo primerno rešitev.

Vodja gradbišča Matej Benko pojasnjuje, da bodo zaradi rušitve stare knjižnične stavbe z gradbišča odpeljali dva tisoč kubičnih metrov odpadnega materiala: »To pomeni, da bomo dnevno imeli od 25 do 30 tovornih vozil na gradbišču, v času odvoza pa bo to predstavljalo tudi veliko obremenitev za sosednje ulice.« Sledila bo rušitev objekta Rotovški trg 9, nato bodo začeli izkop gradbene jame. Za okolico najbolj obremenjujoča gradbena dela naj bi končali do novembra.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal