Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na mariborskih osnovnih šolah bo od danes do vključno četrtka potekal vpis otrok v prvi razred osnovne šole za šolsko leto 2021/2022. Starši morajo v prvi razred osnovne šole vpisati otroke, ki bodo v tem koledarskem letu dopolnili šest let. Zaradi epidemije je tokratni vpis prilagojen: starše bodočih prvošolčkov so prejeli obvestilo šole z določenim terminom vpisa njihovega otroka.

Letošnja generacija prvošolčkov bo v Mariboru približno enako velika kot prejšnja leta: v 20 tukajšnjih osnovnih šol bo prvič vstopilo 960 učencev. Starši morajo otroka vpisati v najbližjo šolo oziroma tisto, v katere okoliš spadajo po stalnem ali začasnem prebivališču. Če želijo za otroka izbrati drugo šolo, pa lahko to storijo samo, če ima ta prosta mesta in če s tem soglaša, pojasnjuje Tatjana Rebernik iz občinskega urada za vzgojo in izobraževanje: "Starši vpišejo otroka v matično šolo, v želeno šolo pa vložijo vlogo za prepis."

Zaradi epidemije je tokratni vpis prvošolčkov prilagojen. Starši so prejeli vabilo matične šole z natančnim terminom vpisa, zato da ne bo prihajalo do stikov. Če starši otroka, rojenega leta 2015, vabila do danes ne bi prejeli, pa Rebernikova svetuje, "naj kontaktirajo najbližjo šolo in tam bodo dobili vse informacije."

Iz leta v leto pa narašča število otrok, za katere se starši odločilo za odlog šolanja. Tudi ti se morajo vpisa udeležiti in priložiti še predlog za odlog, o čemer bo odločala pristojna komisija.