Foto: BoBo
Foto: BoBo

Začetek letošnje smuke na Mariborskem Pohorju bo predvidoma drugi vikend decembra, zato so priprave na novo smučarsko sezono v polnem teku. Medtem pa družba Slovenski državni gozdovi trenutno izvaja sečnjo 420-ih dreves za potrebe nove smučarske proge, dela naj bi končali najkasneje do konca meseca.

Razloga za ureditev nove proge od zgornje postaje nekdanje vlečnice Habakuk do Trikotne jase sta dva; kot pravi Miha Rubin z Marproma, želijo razširiti ponudbo za rekreativne smučarje in zagotoviti alternativno progo Zlate lisice na višji nadmorski višini. »Do zdaj smo že odstranili kovinsko konstrukcijo vlečnice Habakuk in njene betonske temelje. Trenutno torej poteka sečnja dreves, ko bo ta opravljena, pa nas čaka še ravnanje terena,« razlaga Rubin in dodaja, da želijo čim več del opraviti pred začetkom letošnje zimske sezone, bo pa veliko odvisno od vremena, zato ne morejo napovedati, ali bo proga nared že letos. Tudi mariborski župan Saša Arsenovič je ob tem izpostavil, da je investicija v novo, višje ležečo progo pomembna, saj bo v luči podnebnih sprememb omogočala, da Zlata lisica, kot ena najpomembnejših blagovnih znamk mesta, ostane v Mariboru: »Vemo, da smo vedno razočarani, ko je tekmovanje najboljših smučark v Kranjski Gori ali pa je sploh ni v Sloveniji, mi pa od tega nimamo nobenih multiplikativnih učinkov.«

Upravljavec mariborskih smučišč sicer že nekaj časa izvaja redna pripravljalna dela, kot so mulčenje terenov, urejanje odvodnjavanja in vzdrževanje vodnih črpališč ter žičnic. »V izteku snežnega stadiona je pred dnevi že začela delovati tovarna snega, zasneževanje s topovi pa se bo lahko začelo, ko bodo temperature to omogočale,« pravi Rubin.

Odprtje nove sezone na Mariborskem Pohorju načrtujejo drugi vikend decembra, na točen datum pa bo vplivalo vreme. Kljub negotovim epidemičnim razmeram v Marpromu upajo na boljše rezultate kot v minulih dveh sezonah. Kot poudarja Rubin, je bila pretekla sezona zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa trikrat prekinjena, število obiskovalcev, teh je bilo okoli 84 tisoč, pa je bilo za 40 odstotkov manjše kot v predhodni sezoni.

Doslej so sicer prodali več kot 1300 različnih sezonskih vozovnic, kar je malenkost več kot lani. Od tega je bilo okoli 300 sezonskih kart kupljenih z vnovčitvijo bonov. Če so cene sezonskih kart ostale enake kot lani, bodo pa cene dnevnih vozovnic ob vikendih letos nekoliko višje – za tri evre. So pa v Marpromu pripravili ugoden paket štirih dnevnih vozovnic, ki ga lahko smuke željni kupijo z letošnjimi boni. Paket stane 100 evrov, interes pa je velik, dodaja Rubin.