Od danes velja pogoj PCT – preboleli, cepljeni, testirani – za vse storitve v državi, z izjemo živilskih trgovin, lekarn ali obisk zdravnika v nujnih primerih. V Mariboru smo pred eno od bencinskih črpalk in večjim nakupovalnim središčem preverili, kako se na pogoj PCT odzivajo obiskovalci oziroma potrošniki.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Na bencinski črpalki tako preverjajo pogoj PCT še preden kupec natoči bencin. Napis ga opozori, da je točilno mesto izključeno in naj za sprostitev točenja prodajalcu predloži dokazilo PCT. Kako se odzivajo potrošniki, smo povprašali prodajalca Aljaža: "Zelo se pritožujejo, da nimajo vstopa in to, da morajo pokazati teste."

Kako se bodo znašli tisti, ki pogojev ne izpolnjujejo? "Za mene je to katastrofa, saj nisem cepljena in ne morem niti natankat avtomobila. Poslala bom koga drugega, da mi napolni avto."

Na bencinsko črpalko je prišel tudi Slavko, kako komentira pogoj PCT: "Čisto v redu. Zadnji čas je, da se zavarujemo. Nihče ničesar več ne upošteva, nihče se ne bi cepil... Saj, konec koncev, naj se pa ne cepi, vendar naj ne ogroža drugih in naj ne hodi v družbo."

Frizerka Sonja iz nakupovalnega središča: "Pri nas imamo na vhodu varnostnika, saj smo v centru in imamo dogovor, da bo on to opravil na vhodu. Napis na steklu salona tudi imam, vendar ljudi sama ne bom preverjala."

Natalija se redno testira, test je pokazala tudi na vhodu v nakupovalno središče, za cepljenje pa se še ni odločila: "Meni osebno se zdi, da nas ločujejo. Počasi bomo imeli tisti, ki nismo cepljeni, oznako. Si dobrodošel ali nisi dobrodošel. Jaz se s tem ne strinjam."

Za izpolnitev pogoja PCT je treba imeti dokazilo o negativnem rezultatu PCR ali HAG testa, covidno potrdilo v papirnati ali digitalni obliki ali dokazilo o prebolevnosti.