Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Če ga ne bodo prejeli, napovedujejo protest 350 zaposlenih v Ljubljani.

Zaposleni v Mariborski livarni Maribor, ki ji po še enem spodletelem poskusu prodaje grozi stečaj, od lastnice – države zahtevajo načrt za ohranitev družbe. Zaradi napovedi, da se podjetje s 100-letno zgodovino proizvodnje v mariborskem Melju, ne bo ohranilo, če ne bo strateškega partnerja, so zaposleni v Mariborski livarni ogorčeni. V odprtem pismu pozivajo, naj država najde rešitev. Predsednik Sindikatov Podravja Milan Mesarič: "Ne bomo več dopuščali, da se hodijo v Mariborsko livarno fotografirat, ampak hočemo konkretne rešitve."

Če tega ne bo v petih dneh, napovedujejo protest v Ljubljani. "Cela livarna, vsi zaposleni se bodo udeležili tega shoda. Tam bomo javno izrazili nezadovoljstvo in opozorili na skrb zbujajoč odnos naše politike, ki ne naredi ničesar za gospodarske družbe," napoveduje Mesarič.

MLM-ju grozi stečaj, potem ko je edini resni interesent za nakup 14. septembra odstopil od namere. Ker je podjetje že prejelo obsežno državno pomoč, dodatne ne more več dobiti, a se zaposleni ne strinjajo. "Iz MLM dobijo iz naslova plač za 6 milijonov evrov davkov in prispevkov na leto, za livarno pa ne bi dali niti dva milijona premostitvenega posojila, da bi se izvili iz primeža morebitnega stečaja," pravi Mesarič.

V SDH so potrdili, da se za MLM zdaj zanima nov interesent, neuradno kitajsko podjetje, ki bi ohranilo oz. širilo proizvodnjo MLM. V sindikatu pa so prepričani, da bi podjetje morala ohraniti država sama: "Če jih je polna usta gospodarskih prijemov in napovedi, kaj vse bodo za gospodarstvo naredili, potem lahko Mariborsko livarno rešijo z levo roko. Ne pa da čakajo nekoga s Kitajske."

MLM je lani ustvaril 43 milijonov evrov prihodkov in 3,6 milijona izgube. Po zagotovilih uprave pa jim rast naročil zagotavlja prihodnost.