Tradicionalni slovenski zajtrk Foto: BoBo
Tradicionalni slovenski zajtrk Foto: BoBo

Tradicionalni slovenski zajtrk, letos enajsti po vrsti, je prerasel prvotne okvire in postal vseslovensko gibanje podpore lokalno pridelani hrani. Letošnji slogan je »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je prerasel v dan slovenske hrane, je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška izredno pomemben v promociji hrane slovenskega porekla. "To je več kot zajtrk, gre za vzgojo bodočih potrošnikov, zato moramo vzgojiti generacijo, ki bo verjela, da je domača hrana vredna zaupanja, ko se bodo odločali za nakup hrane.«

Specialistka za ekološko kmetovanje Tamara Korošec s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor izpostavlja, da poleg tradicionalnih sestavin: mleka, masla, medu in jabolk, lahko najmlajšim ponudimo še veliko več zanimivih jedi, med njimi izpostavlja proseno kašo kuhano na mleku, s suhim sadjem tudi kašen narastek iz prosene kaše, ajdovo kašo ali pa navadne žgance z belo žitno kavo.

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Mager meni, da takšni projekti dajejo vrednost slovenski hrani in veljavo kmetu, zato predlaga, da bi vsebine, povezane s kmetijstvom, vključili v vsa učna gradiva v predšolskih in osnovnošolskih ustanovah. Če bo otrok odraščal s pozitivno afirmacijo o kmetijstvu, bo zagotovo znal ceniti in spoštovati slovenskega pridelovalca hrane, torej slovenskega kmeta, je prepričana Magerjeva.
Zajtrk je dobra naložba v zdravje, ozaveščanje pa je v zadnjem desetletju prispevalo tudi k boljšim prehrajevalnim navadam, je ocenila vodja Sektorja za varovanje zdravja pri ministrstvu za zdravje Marija Recek in nadaljevala, da vsak dan zajtrkuje 40 odstotkov otrok in mladostnikov ter 60 odstotkov odraslih. Poleg vsakodnevnega zajtrka je pomembna tudi telesna aktivnost, zato je pozvala vse k vsakodnevnemu gibanju, morda le k sprehodu ali hitremu skoku na najbližji hrib.

Predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča veseli, da je projekt, ki so ga kot medeni zajtrk zasnovali v čebelarski zvezi, postal neke vrste gibanje. Projekt je po njegovem potreben nadgradnje, nadgraditi ga je treba s tipičnimi jedmi iz slovenske kulinarike, pa tudi časovno - predlagali so že teden slovenske hrane.

Slovenija je sicer ena redkih držav, ki ima otroško prehrano v šolah sistemsko organizirano in tudi zakonsko urejeno.