Foto: BoBo
Foto: BoBo

Stanovalce v mariborskih domovih za starejše to popoldne začenjajo cepiti z drugim odmerkom cepiva proti Covidu 19. Pošiljka cepiva, danes prispela v zdravstveni dom, bo zadoščala za cepljenje vseh, ki so jih s prvim odmerkom cepili zadnji teden decembra. V Zdravstvenem domu sicer nadaljujejo tudi cepljenje zdravstvenih delavcev in starejših od 80 let.

Kljub skoraj prepolovljeni pošiljki Pfizerjevega cepiva, ki je prispela v Slovenijo ta teden, so v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor dopoldne prejeli dogovorjeno količino cepiva, namenjenega za drugo cepljenje. "Mi smo dobili takšno količino, kot je bilo zagotovljeno s strani vlade - 274 vial cepiva, kar naj bi zadoščalo za približno 1400 odmerkov," pravi pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Aleksander Jus. Z njimi bodo po njegovih napovedih še to popoldne začeli cepiti stanovalce v mariborskih domovih za starejše: "To je zadostna količina za tiste, ki smo jih pocepili v tistem prvem tednu cepljenja, to je od 27 do 31. decembra. Če bo kakšno cepivo ostalo, ga bomo takoj namenili za starostno populacijo nad 80 let."

Teh so do zdaj cepili okoli tisoč, skoraj enkrat toliko jih na cepljenje še čaka. Nadaljuje se tudi cepljenje zdravstvenih delavcev, z dvesto odmerki cepiva Moderne, ki so ga prejeli v petek: "Danes poteka recimo cepljenje Centra za pomoč na domu, pa ljudi v sociali, ki se ukvarjajo z brezdomci - vse to so prioritetne skupine," še pravi Jus.

V zdravstvenem domu še ugotavljajo, da se zanimanje za cepljenje povečuje tako pri zdravstvenih delavcih kot širši javnosti. K temu pa v veliki meri prispevajo izkušnje že cepljenih.