Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Na Atletskem stadionu Poljane v Mariboru je prišlo do poškodovanja šele pred nekaj leti povsem obnovljene atletske steze – zaradi posegov ob gradnji ogrevalne steze in rekonstrukciji obstoječe tribune, ki poteka v njeni bližini, se je na določenem delu ukrivila. Tako bo zdaj potrebna še ta sanacija, saj brez tega ne bi bilo mogoče izvesti Olimpijskega festivala evropske mladine, ki ga bo Maribor gostil julija.

Za izvedbo atletskega dela festivala OFEM, ki naj bi se ga udeležilo okoli 3600 mladih tekmovalcev iz vse Evrope, je treba nujno, najpozneje do konca junija, zgraditi ogrevalno atletsko stezo in rekonstruirati obstoječo tribuno na mariborskem Atletskem stadionu Poljane. Z gradnjo zato zelo hitijo, pri tem pa je varovanje gradbene jame s t.i. tehnologijo »jet-grounding« na nekaj mestih poškodovalo, dvignilo sprintersko stezo v bližini; gre za stezo, katere celovita obnova je leta 2017 stala 550 tisoč evrov. Na mariborski občini, ki bdi nad skoraj 6 milijonov evrov vredno investicijo, so nam pisno pojasnili, da je do poškodovanja atletske steze, ki je neobhodno potrebna za izvedbo OFEM-a, prišlo zaradi pritiska, ki ga ustvari uporabljena tehnologija, in gramozne podlage. Na vprašanje, kdaj bodo poškodovano stezo sanirali, pa so odgovorili le, da bo izvajalec del začel sanacijo, takoj ko se bodo tla umirila.

Poškodovana sta dva pasova atletske steze, kot zagotavlja Ladislav Mesarič, predsednik Atletskega kluba Poljane, ki to stezo uporablja, pa to za treninge ni moteče: »Mi svoje aktivnosti lahko izvajamo, saj je steza dovolj velika, nobena ključna zadeva ni poškodovana. Bo pa nastal problem pri tekmovanjih. Mislimo, da se izvajalec zaveda, da je OFEM veliko tekmovanje in da bo do takrat steza urejena.« Stezo bodo morali sanirati tako, da bo ustrezala za tekmovanja, še dodaja Mesarič, ki ob tem upa, da bosta sanacija steze in novi atletski objekt, ki se gradi v neposredni bližini, dokončana pravočasno, še pred začetkom OFEM-a.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Na občini ocenjene vrednosti sanacije poškodovane tekaške steze še nimajo, bo pa sanacija plačana iz zavarovanja izvajalca gradbeno-obrtniški del, podjetja Senmed, ki je v Mariboru vzbudilo pozornost že zaradi težav pri sanaciji mostu na Mariborski otok.