Mariborski župan Saša Arsenovič je, kot smo že poročali, imenoval Svet za obvladovanje širjenja Covid-19 Mestne občine Maribor, v katerega so vključene vse pomembne ustanove. Vrsto ukrepov so zaradi koronavirusa sprejela tudi javna mariborska podjetja.

Nigrad

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V mariborskem komunalnem podjetju Nigrad, kjer je zaposlenih 266 ljudi, so do konca meseca prepovedali koriščenje letnih dopustov, ki trajajo več kot en dan; na dvorišču podjetja so postavili kontejner, namenjen za karanteno, če bo potrebna, tja pa bodo napotili osebo, ki bo kazala znake okužbe, nato pa poklicali nujno medicinsko pomoč. Zaposlene so že prejšnji teden seznanili s preventivnimi ukrepi, s slabšanjem položaja v državi so zdaj sprejeli še dodatne – tako bodo ostali doma tisti s kroničnimi boleznimi in tisti, ki imajo več otrok in lahko delajo od doma, pravi direktor Nigrada Matjaž Krevelj in dodaja: »Zaustavili smo uradne ure za stranke na sedežu podjetja in dostop nezaposlenih v samo stavbo.« Vse zaposlene, ki se počutijo slabo, so prosili, da ostanejo doma oziroma se gredo testirat; če bo test negativen, se lahko vrnejo v službo. Druge ukrepe bodo sprejemali sproti, glede na aktualno stanje, pripravljajo se tudi za primer, če bi prišlo do popolne karantene. Načrtujejo še dodaten seznam ljudi, ki lahko delajo od doma, če se bo stanje poslabšalo. V podjetju so omejili število ljudi v skupnih prostorih, odpovedali vse sestanke, sicer pa zagotavljajo izvajanje javne gospodarske službe. Za zdaj delo še ne poteka v okrnjeni obliki.

Mariborski vodovod

Tudi oskrba s pitno vodo bo, ne glede na položaj, potekala nemoteno, zagotavlja direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač. V podjetju v tem času ne bodo zamenjevali vodomerov pri posameznih gospodinjstvih, razen če bo nujno potrebno. Komunikacija s podjetjem poteka samo po telefonu ali elektronski pošti, uradnih ur za stranke do nadaljnjega ni. Od ponedeljka bodo vsi zaposleni, ki imajo mlajše, to je vrtčevske in šoloobvezne otroke, in njihova prisotnost v podjetju ni nujno potrebna, ostali doma oz. delali od doma.

Športni objekti Maribor

V Športnih objektih Maribor so do preklica odpovedane vse športne in druge prireditve, zaprli so Ledno dvorano, od ponedeljka bodo zaprti kopališče Pristan in vse notranje dvorane in telovadnice, pravi direktor Tadej Mežnar in dodaja, da vodo vsi nujni ukrepi imeli za Športne objekte tudi negativne finančne posledice. V teh dneh bodo opravili najnujnejša popravila, čiščenje objektov, večji del zaposlenih pa bo delal od doma oz. bodo ostali doma.

Marprom

Ukrepe so zaostrili tudi v mariborskem prevozniku Marpromu. Vsakodnevnemu razkuževanju avtobusov, opremljenosti voznikov z dezinfekcijskimi sredstvi in ukinitvi plačevanja z gotovino na mestnih avtobusih so danes dodali še nove. Direktor Marproma Bernard Majhenič napoveduje, da od jutri velja sobotni vozni red avtobusov: »V kolikor bo pričakovan padec števila potnikov v ponedeljek večji kot je načrtovan, bomo v torek prešli na nedeljski vozni red. Od sobote dalje bo vstop na avtobus mogoč samo na srednjih in zadnjih vratih, nikakor ne pri vozniku.« S tem bo omejen dostop do izpostavljenega voznega osebja, kajti če bi le-to zbolelo, ne bo nikogar, ki bi izvajal to obvezno gospodarsko javno službo. V nedeljo bodo zaprli tudi dostop do vseh smučišč, še pravi direktor Marproma, ki upravlja mariborska pohorska smučišča: »Usklajujemo se, da bi začasno zaustavili gondolo in opravili njen remont. Skrajšali bomo tudi delovni čas na avtobusni postaji.«

Snaga

Ukrepe so sprejeli tudi v Snagi, kjer si kot v drugih podjetjih prizadevajo za zaščito zdravja zaposlenih in njihovih strank. Zato so se odločili za nekaj preventivnih ukrepov. Irena Bartok: »Do nadaljnjega smo za osebne obiske strank zaprli informacijsko pisarno. Nemoteno pa je poslovanje preko elektronske pošte in telefona.« Tudi na zbirnih centrih so uvedli nekatere ukrepe, čeprav centri delujejo nemoteno. Tako je tam možno plačilo storitev le v brezgotovinski obliki, omejujejo tudi število ljudi, ki se lahko gibajo na območju zbirnega centra. Snaga je zaradi skrbi za zdravje na območju Maribora zaprla tudi vse javne sanitarije, ob tem pa so prepovedali uporabo otroških igral v parkih in na mestnih površinah. Zbiranje in odvažanje odpadkov poteka nemoteno, z vsemi preventivnimi ukrepi za zaposlene, vključno z razkuževanjem vozil, delajo vse, da bodo svoje dejavnosti nemoteno opravljali še naprej. »Prosimo pa za razumevanje in strpnost občanov v tem času, če bi slučajno prihajalo do kakšnih zakasnitev, a delo bo opravljeno tako kot je treba,« še pravi Irena Bartok iz Snage.

Akvarij-terarij in Zavetišče za živali Maribor

Od danes je za obiskovalce do preklica zaprt tudi mariborski Akvarij-terarij. Kot pravi vodja Branko Kolar, so zjutraj prve obiskovalce odslovili, in ti so obrazložitev sprejeli z razumevanjem. Prioriteta je oskrba živali, ki bo potekala nemoteno. Tudi pri njih bo izpad dohodkov zaradi prepovedi obiskovalcev pustil negativne posledice. Za obiskovalce in sprehajalce psov so zaprli tudi mariborsko zavetišče za živali. Vodja azila Tomaž Kristanič pravi, da oskrba živali poteka nemoteno.

Pogrebno podjetje Maribor

Še k Pogrebnemu podjetju Maribor: tudi tam so sprejeli ukrepe. Direktorica Lidija Pliberšek: »Pogrebna slovesnost na Pobrežju in na Dobravi se bo v celoti izvajala na prostem. Prosimo, da svojci to storijo v najožjem družinskem krogu. Vstop v mrliške vežice se bo izvajal posamezno, odprtje mrliških vežic bo pol ure pred slovesnostjo, ki jih bomo izvajali na uro in pol ter ne več na 45 minut, kot je veljalo do sedaj. Pogrebna slovesnost je v celoti prilagojena razmeram, zato se ukinjajo govorci, pevci ...« Ukinjajo se tudi poslovitve pred kremacijo, razen v izjemnih primerih, 24-urna služba upepelitve pa se izvaja nemoteno. Prepovedi vstopa na pokopališče niso omejili, so pa omejitve pri fizičnem sprejemu strank. Za zaposlene, ki bodo z njimi v stiku, bodo namestili zaščitna stekla. Na voljo bodo tudi za telefonska pojasnila.

Zavod za turizem Maribor-Pohorje in JMSS

V Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor do nadaljnjega ni uradnih ur. Lekarne Maribor pa so uvedle posamičen vstop v lekarne. Zavod za turizem Maribor-Pohorje je do preklica zaprl Turistično-informativni center, Hišo Stare trte in tudi sedež zavoda. Do nadaljnjega so prestavili srečanja in odpovedali prireditve, tudi sejem domače in umetnostne obrti, sejem starin in velikonočni sejem.