Foto: Dars
Foto: Dars

Potem ko so gasilci pogasili požar, ki je zjutraj izbruhnil v prometni nesreči na štajerski avtocesti, na severovzhodu Maribora, se nadaljuje odstranjevanje posledic, ocena škode in ugotavljanje vzrokov.

Zgodaj zjutraj se je v vozila, ujeta v zastoju v pokritem vkopu Malečnik, zaletel tovornjak. Zagorela so tri tovorna vozila. Tako je nesrečo doživela očividka:

"Malo pred 7. uro so nas presenetili močni poki. Bilo jih je več zaporednih, 7 ali 8. Bilo je zelo glasno, iz tunela pa se je valil gost, črn dim."

Na pomoč je prihitelo 120 gasilcev z 33 vozili. Po besedah poveljnika mariborskih poklicnih gasilcev Primoža Osojnika je bila lažje poškodovana ena oseba, huje poškodovanih in smrtnih žrtev pa ni bilo:

"Kamioni so bili v katastrofalnem stanju, vse je bilo zoglenelo in do konca nismo vedeli, koliko oseb je v predoru. Na koncu smo ugotovili, da hvala bogu ni nikogar in da so se vsi ti vozniki rešili."

Okoliščine in vzrok nesreče policisti še preiskujejo. Promet bo do nadaljnjega potekal izmenično skozi sosednjo cev predora, prizadevali si bodo tudi za preusmeritev tovornjakov. Glavobole pa bo povzročala tudi turistična sezona, pravi Mitja Stojnšek z DARSA:

"Kolikor bo možno, bomo promet preusmerjali tudi na bivšo hitro cesto H2, ki bi morala del bremena prevzeti. Zagotovo pa brez težav ne bo šlo, zato pozivamo vse uporabnike, da spremljajo situacijo na cesti."

Obnova predora bo najbrž zahtevna, saj je veliko tehnične opreme uničene, poškodovan pa je tudi betonski obok.