Foto: Radio Maribor/Pixabay
Foto: Radio Maribor/Pixabay

Vsi primeri ptičje gripe, razen dveh na območju Novega mesta, so bili odkriti na Štajerskem. Kot pravijo strokovnjaki, se bo število okuženih divjih ptic verjetno povečalo, zato rejce perutnine pozivajo k doslednemu spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Medtem ko so okužbe s ptičjo gripo pri prostoživečih pticah običajen pojav, lahko vdor okužbe na gospodarstva, kjer gojijo perutnino, povzroči veliko škode. Dr. Brigita Slavec z ljubljanske Veterinarske fakultete: "Na gospodarstvih, kjer potrdimo pozitivne primere, je potrebno vse ptice evtanazirati oziroma usmrtiti, težave so tudi s prevozom, s klanjem, tako da res, škoda je ogromna."

Rejci, ki sodelujejo s Perutnino Ptuj, že sicer vzdržujejo popolno izolacijo vzrejnih in predelovalnih obratov od divjih ptic in druge perjadi, ukrepe pa so zdaj še poostrili. Kljub temu nekaj škode bo, saj na območjih s potrjenimi primeri novih piščancev nekaj časa ne bodo mogli vseljevati, pojasnjuje direktor proizvodnje v skupini Perutnina Ptuj Jurij Urbanec: "To bo posledično zmanjšalo našo proizvodnjo, verjetno pa bomo imeli tudi nekaj manjšo prodajo zaradi manjše proizvodnje."

Zaščitno pa bi morali ravnati tudi manjši rejci, opozarja dr. Brigita Slavec: "Da poskrbijo, da ni stika s prostoživečimi, da si res razkužite čevlje, ko vstopate v svoj hlev, na svoje dvorišče, kjer imate perjad." Saj se ptičja gripa lahko prenaša tudi z iztrebki divjih ptic. Te bodo strokovnjaki še naprej spremljali. Ornitolog Tilen Basle iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije: "Tam, kjer imamo več ptic na enem mestu, ponekod v Sloveniji imamo takšna območja, so potencialno nevarna za kakšen izbruh. Do zdaj ga še nismo imeli in so ekstremno redki." Bi pa lahko na to vplivale tudi vremenske razmere po Evropi v naslednjih tednih, saj je od njih odvisno gibanje in združevanje prostoživečih ptic.