Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Strošek za višje plače zaposlenih v domovih za starejše se bo deloma prevalil na pleča stanovalcev. Podražitev oskrbnin je že napovedana, in sicer v povprečju za 5,6 odstotka. Stanovalce in svojce skrbi, kako bodo zmogli višje stroške, vrstijo pa se tudi pozivi, naj vlada manjkajočih 16 milijonov evrov najde v proračunu.

V domu starejših občanov Tezno so napovedali podražitev oskrbnine za tri odstotke, predvidoma že od decembra naprej. "Osnovna cena je zdaj 19,92 evra na dan, po novem pa bi bila 20,53 evra," pojasnjuje direktorica Jasna Cajnko.

Kakšen bo dvig v največjem domu za upokojence Domu Danice Vogrinec, še ne vedo, direktor Marko Slavič ocenjuje, da za okoli 4 odstotke, in sicer z januarjem, "če bi se vsem zaposlenim plača dviginila nad minomalno, pa bil bil po moji oceni potreben celo 7-odstotne dvig."

Višjo ceno mora najprej potrditi svet zavoda, nato pa še ministrstvo.

Medtem ko bo denar za dvig plač zdravstvenih delavcev, zaposlenih v domovih, zagotovila zdravstvena blagajna, ga morajo za zaposlene v socialnovarstveni oskrbi zagotoviti domovi – iz oskrbnin, ki bodo zato višje, po izračunih pristojnega ministrstva v povprečju za 5,6 odstotka.

Da je nesprejemljivo stroške višjih plač prevaliti na stanovalce, opozarjajo tudi v domovih.

"Zviševanje cen je nesprejemljivo, prav tako nezmožnost države, da v proračunu najde 16 milijonov evrov za dvig plač zdravstvenega in socialnovarstvenega osebja, ki je bil več kot potreben in nujen," poudarja predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković. Dodaja, da si že zdaj 40 odstotkov stanovalcev domov ne more privoščiti oskrbnine, in poudarja, da mora potrebna sredstva poiskati vlada v proračunu.