Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Zaradi slabega obiska smučišč na Mariborskem in Areškem Pohorju v zadnjih dneh je javno podjetje Marprom zmanjšalo število delujočih žičnic. Upad števila smučarjev pa pripisujejo novi zahtevi po negativnem testu, ki ni starejši od 24 ur.

Pohorska smučišča je minuli konec tedna obiskalo le po okoli 150 smučarjev dnevno. Ker to ne zagotavlja rentabilnosti, so večino žičniških naprav ustavili.

Danes delujejo le gondola, otroška trakova Bejbika, sedežnica Stolp in vlečnica Videc. Smučišča na Arehu do nadaljnjega ne bodo odprta.

O odpiranju dodatnih prog se bodo odločali sproti.

Slabši obisk pripisujejo testom

Slabši obisk pripisujejo vladnim pravilom, ki smučarjem nalagajo predložitev negativnega izvida testa na COVID-19. Osebje na smučiščih teh testov ne izvaja, zato si jih morajo smučarji zagotoviti sami.

Nadzirajo jih na blagajni, na smučiščih pa v okviru zmožnosti. Nadzor izvajajo tudi inšpektorji.

Jutri začetek brezplačnega hitrega testiranja

Brezplačno hitro testiranje v Mariboru bo Zdravstveni dom začel izvajati jutri. Posebne točke za smučarje ne bo, z ministrstva tudi niso dobili navodil, pravi pomočnik direktorja Aleksander Jus. Prav tako niso obveščeni, ali so smučarjem namenjeni brezplačni ali samoplačniški testi.

V Marpromu pa pojasnjujejo, da smuko omogočajo kakršnikoli izvidi testov na COVID-19, ki jih je izdala pristojna ustanova.