Foto: Radio Maribor/Zavod PIP
Foto: Radio Maribor/Zavod PIP

V tokratni sredini Aktualni temi smo govorili o Zavodu PIP – Pravnem in informacijskem centru Maribor, ki praznuje 20 let delovanja. Z nudenjem brezplačnega pravnega svetovanja vsako leto zagotovijo pravno pomoč več kot 700 občanom in občankam Mestne občine Maribor in nekaterih drugih občin. Nedavno pa so štartali tudi s projektom, ki se osredotoča na problematiko sovražnega govora.

Zgodovina Zavoda PIP, ki ima sedež na Gosposvetski cesti 86, sega v leto 2003, ko je začela delovati pravno-informacijska pisarna Maribor, pravi direktor Bojan Golčar: "V okviru Študentske organizacije Univerze v Mariboru se je med študenti prava porodila zamisel, da študentom mariborske univerze ponudijo pravno svetovanje. V nekaj letih se je ta storitev dobro prijela, zato je dozorela odločitev, da se tudi formalizira z ustanovitvijo pravne osebe. ŠOUM je novembra 2003 pristopila k ustanoviteljstvu Zavoda PIP."

Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja

Zavod PIP je tako ustanovila ŠOUM, ki s sofinanciranjem še vedno pomaga zagotavljati tej nevladni organizaciji pogoje, da lahko kandidira za sredstva na javnih razpisih, je pojasnil direktor. Nudenje pravne pomoči študentom so sčasoma razširili na brezplačno pravno pomoč za občane, kasneje tudi svetovanje na področju varstva potrošnikov, leta 2008 pa so postali Regionalno stičišče nevladnih organizacij Podravja, je še povedal Golčar. "To je še danes, torej sedaj že 15, 16 let. V okviru tega programa smo organizacijsko pomagali razviti več kot 300 nevladnih organizacij v Podravju. Sodelujemo z lokalnimi samoupravami, v šestih občinah smo pomagali vzpostaviti participativni proračun - tudi v Mariboru."

Eden od stebrov delovanja Zavoda PIP pa je tudi informiranje o evropskih politikah in Evropski uniji. Pomemben del delovanja pa so tudi mladi: "Smo eden od mladinskih centrov v Mariboru, financiran s strani MOM. V okviru tega programa smo vključili že več kot 10 tisoč mladih v najrazličnejše oblike usposabljanj, dogodkov,..."

Brezplačna pravna pomoč

Z nudenjem brezplačnega pravnega svetovanja vsako leto zagotovijo pravno pomoč več kot 700 občanom in občankam Mestne občine Maribor in nekaterih drugih občin, ki sofinancirajo program, pojasnjuje vodja PIP-ove pravne službe Maja Šedivy: "To so občani občin, s katerimi sodelujemo, in študenti mariborske Univerze. Starostne skupine so različne, naj povem da naš pravni nasvet tudi ni omejen na status posameznika, ampak so ga deležni vsi občani določene občine. Področja, ki so najbolj pogosta, so pa delovno pravo, dedno pravo, obligacijsko pravo,..."

Pomoč je brezplačna, in ni omejena na število obravnav. Gre pa zgolj za pravno svetovanje, zavod PIP ne zastopa ljudi na sodiščih.

Projekt Bodimo prijazni

Zavod PIP praznuje 20 let delovanja, ob tej priložnosti pa so zagnali projekt Bodimo prijazni, v sklopu katerega so odprli točko za podporo ob zaznavi sovražnega govora, s čimer želijo opozarjati na razraščanje sovražnega govora in spodbuditi ljudi, da se nanj ustrezno odzovejo, pravi vodja projekta Vanja Čiček: "Kot veste, je sovražnega govora vse več, zlasti na družbenih omrežjih. Razpasel se je do te mere, da je ljudem dokaj normalno zaslediti tak način komunikacije. Normalizacija sovražnega govora je nekaj, kar je treba nasloviti in se mu zoperstaviti."

Javnost zato želijo spodbuditi k prepoznavanju sovražnega govora in čim večjemu dvigu števila prijav le-tega pristojnim institucijam. Zato so pri PIP-u vzpostavili stično točko, ki jim bo pri tem nudil strokovno pomoč. "Za prijavo bomo na voljo na tri načine. Točka bo delovala vsak delavnik med 10. in 14. uro in je na voljo preko elektronske pošte info@zavodpip.si, preko QR kode z dostopom do spletnega obrazca in preko brezplačne telefonske številke 080 12 55."

Cilj projekta je tudi, da ljudje v večji meri prepoznajo sovražni govor. "Želimo, da ga prepoznajo, opozorijo nanj, dajo zgled s prijazno komunikacijo, zlasti pa si želimo, da ukrepajo. Nudimo strokovno podporo. Vzpostavitev točke spremlja pozitivna informacijska kampanja pod sloganom #bodimoprijazni, ki jo bomo izvajali v sodelovanju z več kot 20 javnimi institucijami, ki so ponudile svoje prostore za objavo promocijskih plakatov in letakov," je še povedala Čičkova.