Maja 2015 se je začel projekt Zgodba o klopeh in ljudeh, v okviru katerega so pred dnevi postavili že osemnajsto klopco in to v parku za mariborsko Tretjo gimnazijo. Pravzaprav pa gre za tri klopi s skupnim imenom Znanje, ki so jim bile dodane ptice. Ptice simbolizirajo dijake in dijakinje, ki bodo nekega dne odšli s Tretje gimnazije Maribor, a se bodo morda še kdaj vrnili pred šolo in v šolske prostore.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Avtorsko delo Znanje oblikovalke Monike Lovše Rošker je osemnajsto v nizu unikatno oblikovanih klopi projekta Zgodba o klopeh in ljudeh. "Dejansko gre za tri klopi, ki ponazarjajo dijake, ki kot ptice, iz gnezda znanja, odletijo v svet, v svobodo."

Projekt združuje umetnike – arhitekte, kiparje, slikarje, oblikovalce – ki so pripravljeni podariti mestu svoje ustvarjanje in z unikatno oblikovanimi klopmi prispevati k umetniški vizualni podobi mesta ter aktivirati prostore druženja. Vodja projekta Liljana Jarh: "Gre za to, da na začetku smo res postavili pet unikatnih klopi in drugo leto štiri, kar nekaj avtorjev še čaka na svoje lokacije, svoje zamisli, pomembno je tudi, da je lokacija ta, ki avtorja nagovori. Tako smo postavili že unikatno klop v okviru bolnišnice, v okviru Hospica, tudi na pobreškem pokopališču, v vsakem primeru gre za sodelovanje. Mi z veseljem sodelujemo, od ideje do realizacije je pot."

Tretja gimnazija praznuje letos častitljivo 160 letnico. Ravnateljica Marija Lešer: "Ta zgodba nas je nekako našla, je darilo naši šoli, pa tudi mestu. Bilo je čudovito sodelovanje, iskanje idej, tako z avtorico Moniko kot vodjo projekta gospo Liljano. Pripravljamo še nekaj prireditev v čast 160 letnice naše šole, svečana akademija bo 10. oktobra, ko bomo praznovali z dijaki, ravnatelji, aktualnimi predstavniki šolstva. Tri klopce so odprte knjige, ob njih pa tri ptice, ki simbolizirajo dijake, ki srkajo znanje in barvitost življenja na naši šoli. Tako kot odletijo ptice, odletijo tudi oni, upam pa, da se bodo vračali in kdaj z otroki ali vnuki, posedeli na naših klopcah v parku."

Dijakinja Tretje gimnazije Maribor Luana Kirbus: "Ker vemo, da v Mariboru mlade generacije nimamo toliko prostora, nimamo klopc, da bi posedeli in pokramljali drug z drugim. Nam, mlajšim, je gospa Liljana Jarh, pričarala te prijetne prostore druženja."

Kako so klopi vzdrževane? Liljana Jarh: "Nekatere klopce so izjemno lepo vzdrževane, imajo celo antigrafitni premaz. Nekatere klopce so zelo lepo vzdrževane, na javnih površinah sicer manj, ampak potrudili se bomo, da bodo spet izgledale dostojno, vredne umetnikovih naporov."

Lilijana Jarh je ponosna, da so naši umetniki pripravljeni takšne biserčke, kot so klopi, skupaj z ekipo projekta Zgodbe o klopeh in ljudeh, podariti mestu.