Foto: Združenje Epeka
Foto: Združenje Epeka

8. april je mednarodni dan Romov, prav letos pa mineva 50 let od prvega Svetovnega romskega kongresa v Londonu. V mariborskem društvu Epeka, ki izvaja od EU in države podprt projekt “Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih - Fair employment”, so priredili okroglo mizo s temo zaposljivosti Romov.

Ni skrivnost, da Romi na področju zaposlovanja spadajo med ranljive skupine. Največje težave predstavljajo predsodki delodajalcev, socialna odrinjenost in v splošnem slabša izobraženost. Izkušnja udeleženke projekta Fair employment Kie:

"Nekateri so rasistični, ne vsi, glede imena, priimka, barve kože ... Jaz sem to doživela večkrat in se mi zdi to zelo narobe. Imam pa na primer boljšo izobrazbo kot nekateri moji vrstniki, ki so Slovenci."

A ni bilo vedno tako: mariborski Romi so bili v času Jugoslavije pogosto uslužbenci industrijskih gigantov, še v 90-ih letih pa je bilo med njimi veliko podjetnikov, so dejali sogovorniki okrogle mize. Natančne razsežnosti brezposelnosti niso znane, saj zavod za zaposlovanje kot Rome beleži le tiste, ki se sami tako opredelijo. Na mariborskem zavodu jih je trenutno 229 – med njimi kar 100 brez osnovnošolske in le sedem s 5. stopnjo izobrazbe, je povedala uslužbenka Suzana Kotnik, ki poudarja, da imajo zaradi socialne odrinjenosti in kulturnih značilnosti tudi težave s sprejemanjem pomoči in udeležbe v njihovih programih:

"Opažamo, da tudi če se odločijo za vključitev, velikokrat obupajo, prenehajo z obiskovanjem, in tu pač naletimo na največ težav."

Kljub vsemu se situacija izboljšuje. Mlade generacije si znanja in priložnosti vse bolj želijo. Vedno bolj pomembno pa je tudi neformalno izobraževanje, predvsem na področju računalniške pismenosti.