Dvorec Zgornja Polskava Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Dvorec Zgornja Polskava Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Občina Slovenska Bistrica namerava obnoviti poslikave v dvorcu Zgornja Polskava. Svetniki so nedavno potrdili DIIP za ta projekt, z njim pa se je občina prijavila na državni razpis za sofinanciranje investicij na področju nepremične kulturne dediščine. Vrednost obnove poslikav je ocenjena na skoraj 50 tisoč evrov. Ministrstvo naj bi prispevalo okrog 36 tisočakov, preostanek, okrog 12 tisoč evrov, pa občinski proračun. Če bodo na razpisu uspešni, bodo naložbo uresničili prihodnje leto.

Dvorec Zgornja Polskava je že pošteno načel zob časa, čeprav ga občina Slovenska Bistrica že od leta 2016 leta aktivno obnavlja, v skladu z razpoložljivimi sredstvi. Do zdaj so objekt statično stabilizirali in zamenjali streho, trenutno zamenjujejo stavbno pohištvo in okna. "Velik zalogaj bo še obnova fasade. Smo pa objekt do zdaj toliko stabilizirali, da ni več nevarnosti, da bi prišlo do samoporušitve," pravi vodja oddelka za družbene dejavnosti na slovenskobistriški občini Irena Jereb.

Pri poslikavah gre za enega izstopajočih primerov kakovostnih poslikav iz obdobja baroka na Štajerskem

Med drugim je treba obnoviti stenske poslikave in zdaj se je ponudila priložnost, da to storijo s pomočjo državnega denarja. Pri poslikavah gre za enega izstopajočih primerov kakovostnih poslikav iz obdobja baroka na Štajerskem. Pri pregledu so ugotovili, da so poslikave zelo ogrožene, na določenih mestih celo tako, da bi jih lahko izgubili že ob manjših tresljajih.

Načrtujejo, da bi dvorec v celoti obnovili v nekaj letih, v njem pa naj bi med drugim zaživela knjižnica. "V njem načrtujemo tudi muzejsko-razstavno dejavnost, oziroma povečini za kulturno dejavnost," je še povedala vodja oddelka za družbene dejavnosti na bistriški občini Irena Jereb. Do zdaj so v obnovo dvorca vložili že okrog dva milijona evrov, potrebnih bo še blizu 3 milijone.