Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Občinsko podjetje Energetika Maribor je objavilo razpis za novega direktorja. Nasledil bo dolgoletnega prvega moža te družbe Alana Perca, ki so ga nadzorniki jeseni odstavili zaradi očitkov o podražitvi daljinskega ogrevanja. Rok za prijavo na razpis je 14. januar, nadzorni svet pa bi lahko pogovore s kandidati opravil še ta mesec.

Osrednji nalogi novega direktorja bosta zagotavljanje vzdržne cene ogrevanja in izvedba strateških projektov, pravi začasni direktor Energetike Maribor, sicer direktor krovne družbe Javni holding, Andrej Rihter:

"To je visokotemperaturna toplotna črpalka Pristan, v zaključni fazi je tudi študija za sončne elektrarne, potem imamo širitev sistema daljinskega ogrevanja. V pripravi je tudi študija vplivov na okolje za projekt energetske izrabe odpadkov."

Tako bi povečali samozadostnost in zmanjšali odvisnost od cen energentov na svetovnih trgih. Izziv bo tudi zakup plina za prihodnje leto; do podražitve letos ne more več priti, saj so plin še v času prejšnjega direktorja zakupili za vse leto.

"Januarska cena, ki je že objavljena, je kar dobrih 40 odstotkov nižja kot lanskega novembra in dobrih 33 odstotkov nižja kot decembra, saj smo takrat ceno znižali za približno 10 odstotkov," pojasnjuje sogovornik.

Cena, skoraj 70 evrov na megavatno uro, je primerljiva s septembrsko in za dobrih 10 evrov višja od lanskega januarja. Odjemalci Energetike Maribor so za november in december prejeli 30-odstotni popust, ki ga je s subvencijo plačala občina, preostanek pa je mogoče poravnati na obroke. Za to se je odločilo 729 odjemalcev v skupnem znesku skoraj 25 tisoč evrov.

"Seveda je pa zelo zanimiv podatek, če pogledamo, kakšni so najvišji in najnižji zneski obročnega odplačila. Najnižji znesek je 52 centov, najvišji pa 83,22 evra," pojasnjuje direktor holdinga.

Občina bo ob tem socialno ogroženim ponudila še energetski vavčer v znesku 15 evrov na osebo. Koncept in enotno vlogo naj bi pripravili do konca meseca.