Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Kot kaže, brezplačno parkiranje pod vznožjem Mariborskega Pohorja kmalu ne bo več mogoče. Potem ko je osrednje asfaltirano parkirišče pod spodnjo postajo vzpenjače od aprila plačljivo, bodo po besedah župana Saša Arsenoviča v kratkem parkirnino uvedli tudi na novo asfaltiranem parkirišču pod hotelom Habakuk. Posledično pa tudi pod hotelom Arena, kjer je jeklene konjičke prav tako še mogoče pustiti brezplačno, načrtujejo plačilo parkirnine.

Na osrednjem parkirišču pod Pohorjem stane ura parkiranja 70 centov. Tam je sicer še mogoče brezplačno parkiranje, a le za kupce vozovnic za smučanje, gondolo ali kolesarski park in v primeru obiska tamkajšnjih gostinskih lokalov, če gostinec gostu po lastni presoji da kupon za brezplačno parkiranje.

Pohodniki in drugi tako raje parkirajo na brezplačnih parkiriščih pod hoteloma Habakuk in Arena. A tudi tu se obeta plačilo parkirnine. Parkirišče pod Habakukom je občina dala v upravljanje Marpromu, ta pa je poskrbel za asfaltiranje območja, razen spodnjega dela, kjer je predviden prostor za avtodome. Zanje bo parkiranje plačljivo, kako bo z avtomobili, še ni dorečeno, pravijo pri Marpromu. A župan Saša Arsenovič je jasen, da bo tudi tam v določenem času parkiranje plačljivo, saj želijo spodbujati uporabo koles in javnega potniškega prometa.

Zdaj je še mogoče brezplačno parkirati tudi na gramoznem parkirišču pod hotelom Arena. A če bo podjetnik Ivo Filipovič s slabo banko podaljšal pogodbo za najem hotela in parkirišča, tudi on načrtuje parkirnino: »Če bomo pogodbo podaljšali, bomo definitivno to parkirišče zaprli in bo plačljivo. Vsi namreč zdaj parkirajo na zemljišču, ki ga imamo v upravljanju. Imamo težave, ker moramo sami pobirati smeti, ki se pojavljajo na območju, denimo od Snage in drugih občinskih podjetij pa ni nikogar, ki očistil okolico. Če bomo še naprej najemnik, bomo zagotovo parkirni prostor zaprli in bo plačljiv.« Pogodba o najemu s slabo banko velja do 1. novembra, pogovori o njenem podaljšanju pa so v teku, dodaja Filipovič.