Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V jutranjem programu smo gostili Jana Sredenška iz CEZAM-a Ruše. V soboto 3. oktobra so namreč odprli prav posebno podvodno razstavo fotografij z naslovom Moje Ruše pred 100 leti in danes.

Prireja jo Javni zavod Center za mlade Ruše (CEZAM) skupaj z Občino Ruše in potapljaškim društvom Nitro diving. V Športnem parku Ruše bo na ogled vse do nedelje, 1. novembra.
»Bazen deluje kot prej, ampak seveda upoštevamo priporočila, ki veljajo za bazenske komplekse. Ko vstopiš v naš kompleks, si je treba razkužiti roke, imeti masko, treba je vzdrževati razdaljo,« je za jutranji program povedal Sredenšek. »Skupaj z občino in potapljaškim društvom Nitro diving smo se odločili, da bomo pripravili podvodno razstavo v našem bazenu in sicer z naslovom Moje Ruše pred 100 leti in danes. To so fotografije, ki so natisnjene na table s prav posebnim tiskom, da je to obstojno. Fotografij je 16, 8 jih je izpred sto let in 8 od danes,« je povedal Sredenšek.

Fotografije torej prikazujejo kako so se Ruše spremenile v stotih letih – od začetka 20. stol. do danes. »Starejše fotografije so pridobljene iz arhiva Planinskega društva Ruše in osebnih arhivov posameznih ruških družin, fotografije današnjega časa pa so avtorstvo Olge Malec in Laure Šoštarić.«

Jutranji voditelj Kristijan Šmid je jutranjega gosta vprašal, kako si lahko ogledamo razstavo?
»Poleg ukrepov, je vstopnina za razstavo karta za bazen, ki stane slabih 5 evrov. Imaš možnost brezplačne izposoje plavalnih očal, ki jih dobiš pri reševalcu in vode, potem pa kako dolgo zdržiš pod vodo, toliko slik si lahko pogledaš,« je dodal naš sogovornik. »Slike so razporejene na globini meter, meter pa pol. Minuli vikend se je razstava odprla, obiskovalci so zadovoljni in presenečeni, saj je to edinstvena razstava v Sloveniji. Trudimo se, da vedno ponudimo našim obiskovalcem nekaj novega, inovativnega.«

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj:

Podvodna razstava Moje Ruše