Foto: Radio Maribor/Vranov let - arhiv: Spominska plošča pri železniški postaji Ruta v Dravski dolini in avstralski vojak Ralph Churches (1917-2014, Adelaide, Avstralija)
Foto: Radio Maribor/Vranov let - arhiv: Spominska plošča pri železniški postaji Ruta v Dravski dolini in avstralski vojak Ralph Churches (1917-2014, Adelaide, Avstralija)

Zadnji dan avgusta bo minilo 75 let od dne, ko je tretji bataljon Šercerjeve brigade iz sestava 14. divizije slovenske partizanske vojske pri železniški postaji Ruta v Dravski dolini osvobodil 80 avstralskih, britanskih in novozelandskih vojnih ujetnikov, sedem pa jih je skupino zapustilo že dan prej in se v Lovrencu na Pohorju pridružilo partizanom. Rešene ujetnike so partizani odpeljali čez Pohorje v Savinjsko dolino in od tam v Belo krajino. 9. septembra so skupino v Spodnji Slivni, v bližini današnjega geometričnega središča Slovenije, predali Kamniško-zasavskemu odredu, ki jo je na območju »partizanskega koridorja« pri Litiji s čolni prepeljal preko Save in zagotovil spremstvo do Semiča. 18. septembra so s partizanskega letališča Otok poleteli v zavezniško bazo Bari v južni Italiji. Vsi so se srečno vrnili domov.
Eden od ujetnikov, avstralec Ralph Churches je leta 1996, ko je bil odvezan molčečnosti, ki je zavezovala vojake o tem napisal knjigo z naslovom "The Flight of the Crow" ali v slovenskem prevodu "Vranov let v svobodo". Do konca življenja leta 2014 je vsako leto 31. avgusta pripravil slavnostno kosilo in odprl penino – v čast osvoboditeljem – partizanom s Pohorja. 15. marca lani je na portalu časopisa »The Sydney Morning Herald« izšel zapis, ki podrobneje opisuje dogajanje ter 285 kilometrov dolgo pot rešenih ujetnikov od Dravske doline do Bele krajine. (https://www.smh.com.au/world/europe/the-flight-of-the-crow-the-greatest-escape-story-never-told-20180314-p4z4e4.html?fbclid=IwAR2Hp-Tp4ZsikUQIVbi6u0qmPCHYbE-NbeHpHYKTaCHiEQ3N8md02hHGKlw).

O eni največjih akciji osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov v Evropi sta bila doslej posneta dva dokumentarna filma; sredi osemdesetih let minulega stoletja je Ralph Churches prispel v Slovenijo z ekipo avstralske televizije, satelitski TV program Viasat History pa je lani v seriji »WW2 Great Escapes« predvajal na poti od Dravske doline do Bele krajine posneti dokumentarni film z naslovom "Beg pred Hitlerjem" .
Slovesnost v počastitev spomina na ta dogodek bo v nedeljo, 1. septembra 2019 ob 11. uri v prostorih nekdanjega nacističnega taborišča Stalag 18 d v Melju v Mariboru, to je objekt bodočega muzeja sovjetskih vojnih ujetnikov.

Osvoboditev ene največjih skupin zavezniških vojnih ujetnikov v Evropi