Nataša Ritonija, OFEM 2023 Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek
Nataša Ritonija, OFEM 2023 Foto: Radio Maribor/Robert Zajšek

Priprave na dogodek so se že začele, zato je jutranja voditeljica Helena Ajdnik gostila Natašo Ritonija, direktorico projekta OFEM 2023.

Festival se odvija vsaki dve leti v eni izmed evropskih držav. "Dejansko smo že v pripravah. Gre za največji več panožni športni dogodek v zgodovini Slovenije in zgodovine Maribora. Pričakujemo okrog 3600 tekmovalcev in veliko število spremljevalnega osebja, novinarjev, staršev, navijačev … Sam dogodek bo potekal julija, kar pomeni, da si bo lahko veliko ljudi, sploh tujcev v tem času lahko vzelo dopust in uživalo v Mariboru in okolici. Mi smo že čisto v pripravah na ta dogodek, veselimo se ga, prepričani smo, da bo dal Mariboru en poseben športni zagon, ker Maribor je športno mesto," je povedala Nataša Ritonija.

OFEM 2023 Maribor vključuje tekmovanja v naslednjih športnih panogah: športna gimnastika, atletika, košarka 3×3, cestno kolesarstvo, gorsko kolesarstvo, rokomet,judo, plavanje, tenis, odbojka in rolkanje. Prvič v zgodovini Olimpijskega festivala evropske mladine pa bodo izvedena tekmovanja v rolkanju in gorskem kolesarstvu.

"Gre za starostno skupino od 14 do 18 let, gre za dejanske olimpijske igre za mlade. Se pravi, mi moramo slediti vsem protokolom, ki veljajo bom rekla za normalne olimpijske igre. Imeli bomo otvoritveno slovesnost, zaključno slovesnost, olimpijska vas bo, različne cone bodo. To bo ena taka zelo velika prireditev, zelo zahtevna tudi s strani organizacije. Za te mlade pa to seveda pomeni prvo srečanje z olimpizmom in nekako pripravo na športna tekmovanja na zelo visokem nivoju in nekako pot do olimpijskih iger," je še povedala sogovornica.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: