Slovenska znanstvenika dr. Aljaž Kramberger in dr. Miha Deniša sta na Univerzi južne Danske sodelovala v desetčlanski raziskovalni skupini, ki je na pobudo danske vlade v preteklih tednih razvila robotsko aplikacijo za avtomatsko testiranje oseb z znaki okužbe s koronavirusom.

V sklopu raziskovalne skupine na Univerzi južne Danske, se poleg industrijske robotike in napredne avtomatizacije industrijskih procesov v sklopu industrije 4.0 ukvarjajo tudi z medicinsko robotiko.

Cilj aplikacije je zmanjšati stike in posledično izpostavljenost okužbam zdravstvenega osebja, ter zagotoviti konsistenco jemanja brisov za nadaljnjo testiranje. V sklopu tehniške fakultete se je v nekaj dneh oblikovala raziskovalno/razvojna skupina, sestavljena iz desetih članov, med njimi sta bila tudi dva Slovenca.

V štirih tednih jim je s pomočjo Univerzitetnega kliničnega centra Odense uspelo razviti in testirati koncept avtomatskega zajemanje brisov, ki temelji na robotih, ki so varni in primerni za neposredno delo s človekom.