Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska univerza je v sodelovanju z veleposlaništvom Madžarske in Štajersko gospodarsko zbornico gostila tehnološko-razvojno-poslovno srečanje slovenskih in madžarskih podjetij avtomobilske industrije. Predstavniki avtomobilskih grozdov obeh držav so podpisali sporazum o sodelovanju na področju napredne tehnologije, konferenca pa je ponudila tudi priložnost za navezovanje stikov med predstavniki gospodarstva in univerz.

Slovenija in Madžarska odlično sodelujeta, tudi na področju avtomobilske industrije, ki predstavlja desetino slovenskega bruto domačega proizvoda in petino izvoza, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prav tehnologija je po njegovem tisto področje, kjer lahko podjetja iz obeh držav postanejo pomemben igralec v sodelovanju z avtomobilskimi proizvajalci.

Avtomobilska industrija se pospešeno pripravlja na opustitev fosilnih goriv. Izzivi so veliki, spremembe pa hitre. Sodelovanje med znanostjo in gospodarstvom je ključno, pravi direktor podjetja Hidria Holding Iztok Seljak. V mednarodnem projektu Edison WINCI se že združuje več kot sto podjetij, univerz in drugih institucij, število sodelujočih pa želijo še povečati.

Mariborska univerza z graško in budimpeško sodeluje tudi pri 200 milijonov evrov vrednem projektu testnega poligona za avtonomno vožnjo v madžarskem Zalaegershegu. Prorektor mariborske univerze Zoran Ren pojasnjuje da se pri takših projektih ustvarja prihodnost, ki bo zagotovila bolj urejeno, naprednejšo, varnejšo in udobnejšo mobilnost.

Slovenija in Madžarska imata vrhunsko znanje in kadre, sodelovanje pa je zaradi majhnosti držav edini način, da se umestita na svetovni avtomobilski zemljevid, je bilo še slišati na današnji konferenci.