Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslovanje Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je - kot še nekatere druge bolnišnice v državi - v postopku sanacije, se izboljšuje, so na današnji seji ugotovili svetniki zavoda. Potrdili so tudi štiri nove investicijske predloge, ob tem pa opozorili, da se investicije izvajajo prepočasi.

UKC Maribor je lani pridelal 2,8 milijona evrov izgube, kar je dva milijona manj od načrtovane, skoraj 5 milijonske izgube. Že letos bi lahko poslovali uravnoteženo, pravi direktor Vojko Flis. Predsednik sveta zavoda Ljubo Germič pa opaža, da so bilanco, ki jo še vedno najedajo visoki stroški dela, izboljšali z večjim obsegom zdravstvenih programov, plačanih po realizaciji, in pridobitvijo dodatnih sredstev. Opozarja pa na zaostanek pri investicijah.

UKC Maribor jih je lani izvedel za 6 milijonov ali le dobro tretjino predvidenih. Svetniki pa so danes potrdili še štiri investicijske predloge: zamenjavo 13 operacijskih miz in nakupe mikroskopa ter dveh rentgenskih naprav v skupni vrednosti več kot 4 milijone evrov. Direktor Vojko Flis zaostanek pripisuje predvsem dolgotrajnim in zapletenim postopkom javnega naročanja.

Svetniki so zahtevali tudi dopolnitev načrtov glede praznih stanovanj v lasti kliničnega centra, dotaknili pa so se še nepravilnosti sistema čakalnih vrst, ki je v procesu prenove, in težav z garažno hišo, ki jo upravlja zasebnik, a del stroškov pokriva tudi zavod.