Foto: EPA
Foto: EPA

V mariborskem Zdravstvenem domu ugotavljajo, da se število okuženih precej povečuje. Delež pozitivnih PCR testov se je tako v njihovi vstopni točki v preteklih dneh povzpel tudi do 37 odstotkov, zato se trudijo kar najhitreje nadaljevati cepljenje. Doslej so uspeli cepiti okoli 40 tisoč ljudi. V torek pričakujejo dodatnih skoraj 5 tisoč odmerkov cepiva Pfizerja in Moderne. Pospešeno cepijo tudi v manjših zdravstvenih domovih. V Lenartu, kjer je do zdaj prišlo na vrsto 3400 ljudi, ugotavljajo, da zanimanje za cepljenje med ljudmi ostaja.

V mariborskem Zdravstvenem domu so uspeli do zdaj z enim odmerkom cepili 32 tisoč 500 ljudi, z dvema pa 7700. V tem mesecu so s cepivom AstraZenece precepili vse kronične bolnike, stare med 60 in 65 let, še naprej cepijo zaposlene v izobraževanju. Kot pojasnjuje direktor Jernej Završnik sicer napredujejo, a zaradi pomanjkanja cepiva ne tako hitro, kot bi si želeli: "Bi lahko z našo organizacijo dnevno pocepili 3 tisoč ljudi. V 6-ih dnevih, kot običajno mi cepimo, je naša kapaciteta 18 tisoč ljudi." Kar je približno toliko, kot jih je v Mariboru trenutno na čakalnem seznamu. V torek pričakujejo novo pošiljko cepiva s 4750-mi odmerki pravi Završnik: "Po strategiji gredo ti odmerki za starejše od 70 let – teh je okrog 3100 še v čakajoči vrsti in pa za druge doze."

Da pocepijo vse, kolikor imajo na voljo odmerkov cepiva, odgovarjajo tudi v precej manjšem Zdravstvenem domu Lenart. Torkovo pošiljko z 240-mi odmerki Pfizerja in 100 odmerki AstraZenece bodo skladno s strategijo po besedah direktorja Jožefa Krambergerja namenili za: "Tiste, ki so prijavljeni 70 plus in tisti, ki so prijavljeni z AstraZeneco v tem starostnem obdobju 18 do 64."

Od skoraj 17 tisoč starejših od 18 let, ki pridejo v poštev za cepljenje, so v Lenartu do zdaj cepili 3400 ljudi, kar je dobrih 20 odstotkov. Nove prijave še vedno prihajajo, dodaja direktor Kramberger: "Ravno ko mislimo, da ni več nekega velikega interesa, pride novi naval, tako da cepimo lahko ves čas." Trenutno imajo na seznamu še okoli 500 čakajočih.