Nova naprava za ulično vadbo na Pobrežju v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Nova naprava za ulično vadbo na Pobrežju v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V Mariboru bodo kar pol milijona evrov namenili za urejanje javnih rekreacijskih površin in novih otroških igrišč. Pred dnevi so odprli nove naprave za ulično vadbo na Pobrežju, kar je bil eden od projektov participativnega proračuna. V načrtu je tudi postavitev fitnesa na prostem, plezalne stene, koloparka in več drugih novih športnih in otroških igrišč na različnih lokacijah v občini.

Mariborska občina želi spodbujati telesno dejavnost občanov, zato tudi več vlaga v zunanje površine za brezplačno vadbo. Tako je od petka nova pridobitev orodje za ulično vadbo na Pobrežju; naložba je stala 20.000 evrov, pojasnjuje Igor Klančnik iz Urada za šport: "Naprava je multifuncijska in večgeneracijska, na njej lahko vaje izvajajo tako najmlajši in najstarejši kot tudi tisti, ki se zelo resno ukvarjajo s to vadbo in trenirajo mišice."

Podobno telovadno orodje je občina pred leti postavila v Športnem parku Tabor, v načrtu pa so še postavitev plezalne stene, koloparka in fitnesa na prostem na različnih lokacijah v mestu v tem in prihodnjem letu. Cilj je, da takšne naprave namestijo v vseh mestnih četrtih, dodaja Klančnik.

Naprave za fitnes na prostem, ki so jih pred leti odstranili iz Magdalenskega parka, pa so trenutno v skladišču, ker nimajo ustreznih certifikatov, pojasnjujejo na občini. Občani pa lahko uporabljajo tudi fitnesa na prostem, ki sta v lasti Študentskih domov in Doma pod gorco.

Mariborska občina načrtuje tudi obsežna vlaganja v otroška igrišča. Mojca Lešnik iz Urada za gospodarske dejavnosti: "V dveh letih je za postavitev novih igral in javnih igralnih površin predvidenih 400.000 evrov, zbiramo pa tudi donatorska sredstva."

Tako naj bi sedanjim 20 otroških igriščem v občinski lasti kmalu dodali nova v Kamnici, Limbušu, Pekrah in Novi vasi; predvidoma bodo imela tudi inovativna in motorična igrala.