Foto: Narodni dom Maribor/Festival Lent 2022
Foto: Narodni dom Maribor/Festival Lent 2022

Festival Lent je oživil Maribor. Že res, da bolj mestno središče, kot nekdanjo festivalsko promenado Lent, je pa zagotovo poskrbel za sproščen utrip. Več prizorišč je zaradi infrastrukturnih projektov na novih lokacijah in tako sta ob Vodnem stolpu združena Jurčkov in Večerov oder. Prve festivalske noči so v mesto pripeljale odmevna imena domače in tuje glasbene scene. Narodni dom Maribor se ob tem drži poslanstva, da je večina dogodkov brezplačnih.

Sobota, 25. junij, 2022

Adi Smolar - foto: Blaž Črnič

Nedelja, 26. junij, 2022
Za nedeljski festivalski vrhunec je v Sodnem stolpu, kjer je gostoval JazzPodij, poskrbela zasedba Teo Collori in Momento Cigano. Množica se je zbrala na Jurčkovem-Večerovem odru, kjer so nastopili Leteči Potepuhi in Adi Smolar. 3:rmo je sinoči gostil Oder Triglav. Mestni park in dejavnosti za najmlajše so zelo dobro obiskane, na Benetkah pa je mariborsko potapljaško društvo pričelo izvajati program Lent plaže.

Leteči Potepuhi - foto: Blaž Črnič

Ponedeljek, 27. junij, 2022
Ana Desetnica je poskrbela za ponedeljkov festivalski vrhunec. Na Glavnem trgu so kot zadnjih ob 21-ih 45 nastopili italijanski umetniki s predstavo Quadro. JazzPodij se je po nedeljskem gostovanju v Sodnem stolpu preselil na domač Oder nove KBM. Na drugem večeru je nastopila skupina P'Jays. V Sodnem stolpu je nastopila zasedba Imer Traja Brizani in Amala: Flaminco Project.

Quadro - foto: Marko Pigac

Torek, 28. junij, 2022
Začel se je 34. mednarodni folklorni festival Folkart. Gostujoče skupine iz Argentine, Brazilije, Čila, Filipinov, Poljske in Španije ter Slovenije so program otvorile s povorko po mestnih ulicah. Otvoritev Folkarta je sledila na Glavnem odru. Na Minoritih je nastopila zasedba Erik Truffaz Quartet, v Sodnem Stolpu zasedba Caminoigra. Na Jurčkovem-Večerovem odru sta si pogled na Dravo delila oče in sin; Ariel vej in Vasko Atanasovski sta nastopila s projektom Dua Atanasovski in gosti.

Sreda, 29. junij, 2022
V Parku muzeja narodne osvoboditve Maribor je bil na ogled dokumentarni film: Ukrajinska šerifa. Spregovorili smo z Lano Bauman, producentko odra Lacha After jam in odgovorno za objavo festivalskih utrinkov na Instagramu Festivala Lent. Za nami je zadnji večer JazzPodija. Vodja letošnjega programa Jošt Lampret je gostil in nastopil v zasedbi Trionica & Slovenian Fiddle Gang. Vlado Kreslin je z Malimi bogovi zavzel Glavni oder, folkloristi pa v sklopu 34. Folkarta mestne ulice.

Četrtek, 30. junij, 2022
Bajaga i instruktorji, Andrej Šifrer in Mali oglasi ter Vudlenderji so sedmo festivalsko noč pospremili v začetek prostega tedna. Spregovorili smo o izzivih s katerimi se soočajo organizatorji in govorili smo s pravnico narodnega doma Stanko Osterc. Na Lent plaži se predstavljajo jadralci, člani Brodarskega društva Sidro.

Petek, 1. julij, 2022
Druga godba in Festival Lent sta popolnila večerno dogajanje na Minoritih in v Sodnem stolpu. Wckd Nation so zaključili dogajanje ob Vodnem stolpu. Na Glavnem odru smo bili priča ekskluzivnemu simfoničnemu rock koncertu v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora iz Novega Sada ter izvedeli katera pesem je bila najtežja za pripravo aranžmaja.

Amaya - foto: Jure Banfi

Sobota, 2. julij, 2022
Šukar, Džamvo Aguševi Orchestra, Predin in Meff ter Hauptman so večja imena glasbene scene, ki so zaključila jubilejni Festival Lent. Projektu Hostnik pa Krečič smo prisluhnili v Sodnem stolpu. Zadnji koncert JazzLenta in nastop Jaga Jazzista je bil zaradi stavke na letališču v Oslu odpovedan. Sprehodili smo se po mestnem parku in spregovorili s steklopihačem iz Ljubljane. Spremljali smo tudi zaključek 34. Folkarta in obiskovali Dvorano Union.