V občini Rače-Fram se življenje odvija prilagojeno ukrepom zaradi koronavirusa. Občani se v veliki večini držijo ukrepov, ker jih je veliko doma, pa beležijo povečano porabo vode.

Delo na občini Rače-Fram poteka v okrnjeni obliki. Vzpostavili so sistem dežurstev, uradnih ur ni, zaposleni v občinski upravi so v večji meri na dopustih, pravi župan Branko Ledinek. Dodaja, da še naprej potekajo vsakodnevna dežurstva za nemoteno delovanje čistilnih naprav in pri oskrbi s pitno vodo, saj z lokalnimi viri pitne vode oskrbujejo okoli 1800 gospodinjstev. Župan ob tem izpostavlja, da se je poraba vode povečala: »Izdatnost pohorskih izvirov vode je zaradi mile manjša, pretoki so manjši. Se pozna, da so ljudje doma, saj je poraba tudi čez teden takšna kot čez vikend.«

Do sedaj sta se javila dva starša, ki bosta v kratkem potrebovala varstvo otrok, so se pa že javili prostovoljci, še pravi Ledinek in dodaja, da za manjše dostave živil in zdravil v prvi vrsti poskrbijo krajani sami v okviru medsosedske solidarnosti, nekatere stvari uredijo tudi predstavniki Rdečega križa. Prebivalci občine Rače-Fram se v zelo veliki večini držijo ukrepov, opaža Ledinek.

V občini obratujejo trgovine, odprta je kmetijska zadruga Rače, kot preskrbovalec z živili, pravi župan in dodaja: »Delajo še v podjetju Pinus, saj izdelujejo zaščitna sredstva za kmetijstvo, saj se bo zanje začela sezona. Tudi tam pravijo, da če jim bo zmanjkalo surovin, bodo proizvodnjo ustavili. Dela še večji obrat orodjarstva Gorjak. Če bo stanje zaradi koronavirusa trajalo dlje časa, se bojim, da razen živilskih trgovin in kmetijske zadruge bodo ostali počasi zaprli vrata.« Če bo gospodarstvo zastalo, bo to naslednja velika težava, ki jo bomo občutili po koronavirusu, še opozarja župan občine Rače-Fram Branko Ledinek.

Občina Rače Fram Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Občina Rače Fram Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat