Foto: MMC RTV SLO/Hram kulture Arnolda Tovornika
Foto: MMC RTV SLO/Hram kulture Arnolda Tovornika

"Smeh je osnovno vodilo, lik Štefa je še vedno to kar je naša rdeča nit. Nastopili bodo ŠPAS Teater s komedijama VROČICA in BOEING BOEING, Martina Ipša v novem stand upu VSI SO NORI RAZEN NAS, SITI teatrovka in žlahtna komedijantka Mojca Fatur v monokomediji NIKOLI NI PREPOZNO, Vid Valić v komediji STRAST, DOJENČEK IN ROMPOMPOM ter Gojmir Lešnjak Gojc in Jaša Jamnik v glasbeni predstavi MOJ ŽIVÒT JE ROKENTROL," je povedal Miha Kranjčevič.

"Uživam v tem delu leta, je nekaj adrenalina, pričakovanja in veselje, ko se dvorane polnijo. Pester je tudi spremljevalni program. V petek ob 17-ih bo otvoritev razstave v postavitvi mag. Ota Vogrina o risbi letošnjega gledališkega prostora. Risbe bo kritično opredelil Mario Berdič Codella. V petek ob 17-ih 30 sledi predstavitev knjige o Angelci Janko Jenčič, ki je sodila v sam vrh slovenskega gledališča, bila je vodilna gledališka igralka Drame SNG Maribor. Knjigo bo predstavil avtor Vili Rezman. Obisk nam obetajo nekdanji gledališki prijatelji Angelce Janko Jenčič - Rado Pavalec, Breda Pugelj, Majda Emeršič, Vesna Arhar Štih in drugi. V soboto ob 10-ih vas vabimo na gledališki seminar. Namenjen je vsem, ki se v življenju srečujejo z javnim nastopanjem. Obravnavali bomo artikulacijo, sproščenost, spoznavali pravilno dihanje in kako sprostiti govorni aparat." Več lahko preberete na www.hramkulture.si.

Foto: MMC RTV SLO/Hram kulture Arnolda Tovornika
Foto: MMC RTV SLO/Hram kulture Arnolda Tovornika

Igralec Arnold Tovornik, mlajši brat igralca Franja Tovornika, se je rodil v Selnici ob Dravi, 13. marca 1916. Od leta 1938 je bil častnik jugoslovanske vojske v Mariboru, drugo svetovno vojno pa je preživel v nemškem ujetništvu. Po letu 1947 je postal član Drame Maribor, kjer je ostal vso svojo igralsko kariero. V svojem delovanju je ustvaril veliko število zahtevnih značajskih vlog, tako v klasičnem in sodobnem repertoarju, kot tudi v ljudskih igrah. Pomemben je tudi njegov prispevek pri oblikovanju vlog iz domačega repertoarja. Posebej je bil poznan kot odličen komik, a je bil enako uspešen tudi kot ustvarjalec zahtevnih dram. Širšemu občinstvu se je zapisal v spomini s komičnim ljudskim likom Purgatovega Štefa, s katerim je na mariborskem feljtonu Radia Maribor in na raznih prireditvah smešil človeške slabosti. Prvič je nastopil v filmu Tri četrtine sonca leta 1959 in kasneje odigral veliko še število prepoznavnih vlog v slovenskih filmih, so med drugim zapisali na hramkulture.si.

Vabljeni k poslušanju jutranjega klepeta: