Cepilni dnevi, Miklavž na Dravskem polju. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Cepilni dnevi, Miklavž na Dravskem polju. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Začela se je druga vseslovenska cepilna akcija Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej! V cepilnem centru mariborskega Zdravstvenega doma v Jezdarski tri dni cepijo ves dan – vse do sobotnega večera, vzpostavili so tudi cepilne točke v sosednjih občinah. Zanimanje je sicer nekoliko večje kot ob običajnih cepilnih dneh, a večina jih pride po tretji odmerek.

Mariborski cepilni center je cepilno točko vspostavil tudi v Miklavžu na Dravskem polju. Zjutraj se je nabrala kolona čakajočih, še preden je cepilna ekipa začela delo. Povedali so, da jim ustreza bližina, saj jim tako ni treba izgubljati časa s potjo v mesto in iskanjem parkirnega mesta.

V cepilne ekipe mariborskega zdravstvenega doma je vsak dan vpetih 40 zaposlenih, pojasnjuje koordinatorka cepljenja pri maribroskem ZD Mateja Vidovič: "Cepilni dnevi so v Jezdraski od 8. do 20. ure. Imamo pa cepilna mesta tudi v okoliških občinah. Danes smo v Miklavžu, jutri - v petek pa v Rušah in Selnici."

V soboto bo cepljenje v Jezdarski od 8. do 20. ure in na zunanjih lokacijah v Račah, Šentilju in Dupleku od 8. do 12. ure. Na vseh točkah sta na voljo cepivi Pfizer in Moderna brez naročanja, medtem ko se je treba za AstraZeneco in Johnson naročiti.

Cilj cepilnih dni je povečati precepljenost. "Upamo na čim večji odziv, na voljo smo tudi sicer, vsak cepilni dan, ne samo med to cepilno akcijo, želeli pa bi si, da bi vendarle več ljudi prišlo tudi po prvi odmerek," dodaja Vidovičeva. Največ jih namreč pride po tretji odmerek, kar pomeni, da se precepljenost ne povečuje. V Miklavžu so danes do poldneva cepili 44 oseb – od tega le dve s prvim odmerkom, 8 z drugim in 34 s tretjim. Na Jezdarski je bilo od 195 do poldneva cepljenih s prvim odmerkom cepljenih le 16, s tretjim pa 126.