Obnova stavbe, v kateri bo Vinogradniški muzej, je končana, a je bilo ostrešje objekta ob nedavnem potresu na Hrvaškem, ki smo ga čutili tudi v Mariboru, nekoliko poškodovano. Nastalo škodo zdaj odpravljajo. Na območju strogega mestnega jedra se sicer nadaljuje obnova Sodnega stolpa, objekta Tri babe, kmalu bodo začeli obnavljati še Vojašniški trg.

Za Vinogradniški muzej, katerega obnova je stala okoli 530 tisoč evrov, so že pridobili uporabno dovoljenje; kdaj bodo muzej odprli, pa je odvisno predvsem od epidemiološke slike, razlaga mariborski podžupan Gregor Reichenberg: »Pri tem projektu gre za vzpostavitev novih vsebin kulturnega in turističnega značaja v povezovanju naravnih, zgodovinskih in kulturno-turističnih dejavnosti.«

Dela so v grobem končana tudi v Sodnem stolpu. »Trenutno potekajo dela na dokončevanju notranje galerije in stopnišča in konservatorska dela na preboju v zunanji avditorij Lutkovnega gledališča in v prezentacijskih nišah objekta,« pojasnjuje podžupan. V nadaljevanju bodo vgradili opremo in namestili instalacije za uprizoritveni del objekta; uredili bodo tudi ogrevanje in s projektanti ureditve dravskega nabrežja poskrbeli za zunanjo ureditev parterja na južni strani. Vrednost obnove, ki naj bi jo končali marca, je ocenjena na 975 tisočakov; tako kot pri muzeju je 80 odstotkov evropskega denarja, 20 odstotkov pa občinskega.

Takšen je tudi ključ financiranja obnove objekta Tri babe in Vojašniškega trga, skupaj vredne 3 milijone evrov. Zaradi arheoloških raziskav in posledično prilagoditve projekta naj bi se obnova objekta na Vojašniškem trgu 3, poimenovanega Tri babe, kjer bodo garderobni in sanitarni prostori Lutkovnega gledališča, končala junija.

Obnovo površine Vojašniškega trga in tamkajšnje komunalne infrastrukture bodo zaradi arheoloških odkritij tako začeli marca, končali pa septembra.

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar