Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Dve leti po požaru v stavbi Waldorfskega vrtca v Valvasorjevi ulici v Mariboru se obnova objekta še vedno ni začela, čeprav je občina konec del napovedala že za november. Vrtcu se je sicer uspelo dogovoriti za podaljšanje najemne pogodbe za nadomestne prostore v bližnji Waldorfski osnovni šoli do avgusta 2022, a se bojijo, da obnova v požaru poškodovane zgradbe do takrat ne bo končana. Strahove o negotovi prihodnosti vrtca so v javnem pismu izrazili tudi starši. Pred dnevi so ga naslovili na mariborskega župana Saša Arsenoviča, ki ga pozivajo k ureditvi razmer.

Zakaj je prišlo do zamika obnove vrtca?

Bojazen, da pogorele vrtčevske stavbe ne bodo pravočasno obnovili izhaja iz tega, da je občina konec maja zaključila razpis za obnovo, ki naj bi jo po prvotnih načrtih izvedli do sredine novembra, ponudnika pa ni izbrala. Razlog za to je, da je bila edina ponudba za izvedbo rekonstrukcije v požaru poškodovane stavbe za kar 277 tisoč evrov višja od za obnovo rezerviranih 491 tisočakov v občinskem proračunu. Zato so se odločili, da se bodo obnove lotili v več fazah.

Kdaj bodo torej obnovili vrtec?

Zdaj naj bi izbrali izvajalca za rušitvena dela, predvidena za avgust, v drugi fazi pa bo občina pridobila projekt za izvedbo rekonstrukcije in dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Verjamejo, da bi predvidoma decembra na novem razpisu za gradbena dela tako dobili ustreznejše ponudbe. Pogodbo z izbranim izvajalcem naj bi podpisali februarja 2022, primopredaja obnovljenega objekta pa naj bi bila najkasneje avgusta, mirijo na občini.

Zakaj starše in vodstvo vrtca še vedno skrbi?

Predstavnik staršev Uroš Šprah in ravnateljica mariborskega Waldorfskega vrtca Viktorija Kovačič sta do nove časovnice zaradi preteklih izkušenj dvomeča, saj, kot pravi Šprah, so občinske obljube v preteklosti že večkrat ostale neizpolnjene. »Pred dvema letoma, ko je prišlo do požara, je župan še isti dan obljubil čimprejšnjo sanacijo poškodovanih prostorov, da se bodo lahko otroci normalno vrnili v vrtec, a do zdaj se ni premaknilo nič. Želim verjeti, da se bodo otroci, ki so v tej situaciji najbolj prizadeti, drugo leto lahko vrnili v svoj matični vrtec. V nasprotnem primeru, če obnove ne bo, je pod vprašajem obstoj samega vrtca in vseh zaposlenih. Če občina ne bo realizirala svojih načrtov, bodo najbolj trpeli otroci, ki bodo naslednje leto ostali brez svojega vrtca,« stisko opisuje Šprah. Zaradi preteklih izkušenj so pri novi časovnici obnove dvomi in strahovi prisotni, dodaja Kovačičeva: »Če se zdaj kaj zalomi, se obnova spet zamakne, če gre kaj narobe, se poraja vprašanje kaj narediti.«

Vsa odprta vprašanja naj bi občina rešila s sestankom staršev in vodstva vrtca, predvidoma naslednji teden.