Foto: EPA
Foto: EPA

Včeraj je bilo pri nas potrjenih 3483 okužb s koronavirusom, kar je največ po 28. marcu. Največ okužb je med osnovnošolci – 23 odstotkov primerov je bilo potrjenih v starostni skupini od 5 do 14 let. Danes se je tudi v Sloveniji začelo cepljenje z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno tudi omikronski virusni podrazličici BA1. Včeraj je Ema potrdila še cepivo, prilagojeno tudi podrazličicama BA4 in BA5.

Od najave prihoda omikronu prilagojenega cepiva se je zanimanje za cepljenje znova nekoliko povečalo, pravi direktor mariborskega ZD Jernej Završnik: "Prejeli smo prvih 500 odmerkov, na čakalnem seznamu imamo za zdaj 144 prijavljenih kandidatov in zjutraj smo jih že začeli cepiti."

Sicer je skupno v Slovenijo prejšnji teden prispelo več kot 150 tisoč odmerkov omikronu prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer in 33 tisoč odmerkov proizvajalca Moderna. 4900 odmerkov prvega so izvajalci že prejeli, medtem ko novo cepivo Moderne ostaja v skladišču, ker čakajo na dokumentacijo. Obe cepivi sta dvovalentni - ščitita pred prvotno različico koronavirusa in podrazličico omikrona BA1. Ema pa je včeraj odobrila tudi cepivo, nadgrajeno še za različici BA4 in BA5, ki trenutno v populaciji prevladujeta. Tudi to cepivo pričakujemo v prihodnjih tednih. Epidemiologinja Špela Vidovič iz NIJZ: "To cepivo je zelo podobno dvovalentnemu, zato je tudi prišlo do tako hitre potrditve."

Novi cepivi, dvovalentno in štirivalentno, sta namenjeni izključno za poživitveni odmerek za starejše od 12 let.

Epidemija medtem dobiva nov zagon. Včeraj je bilo potrjenih največ okužb od konca marca – 3483. Na mariborski covidni točki beležijo velik poskok testov in pozitivnih izvidov. Po besedah Završnika je bilo včeraj pozitivnih kar 70 odstotkov od 300 odvzetih brisov, napotitev v bolnišnico pa je v povrečju do štiti na dan. :