Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 15. jan. 2021

Prvi • Pet, 15. jan.

00:00
Poročila

»Zame je v gorah največji čar – raziskovanje. Odkrivanje novih območij, dolin, vrhov … Ko nisi prepričan, da ti bo cilj, ki si si ga zadal, tudi uspel,« o svojih poteh zapiše avtor knjižnega dela Tipanje v neznanem Vladimir Habján. Je rutiniran knjigopisec, čigar bibliografija našteje 8 vodnikov in več kot 20 različnih knjižnih del, pri katerih je sodeloval. Je tudi urednik Planinskega vestnika in Planinske založbe PZS. O 16 zgodbah, ki jih je zapisal v delu Tipanje v neznanem, pa tudi o gorniški literaturi sploh se bo z Vladimirjem Habjánom pogovarjal Aleš Ogrin.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Bolj, ko je sonce odločno stopalo na nebesni svod, bolj so jedko škripala tla pod mojimi ponošenimi sandali. Sonce je s svojo vročo sapo kar polagalo kletvice v usta steptane rdečkasto rjave zemlje, ki je ječala pod vse hujšo vročino. Ta se je vse bolj lepila na moje podplate in nekoč bela srajca, ki je še zjutraj ohlapno visela na mojem koščenem telesu, se je vsa preznojena lepila na kožo. Ko se mi je pogled ustavil na veliki torbi iz kozjega usnja, ki mi je bingljala okrog pasu, sem se odločil, da je pravšnji trenutek, da se posvetim njeni vsebini. Zavil sem s potke v senco akacije, ki je našla domovanje med razbeljenimi kamni in ostrimi travami. Ko sem tla očistil ostrih bodic, sem na steptano rdečkasto gmoto razprostrl plastično preprogo.
Po večurni hoji pod razbeljenim soncem sem si najprej privoščil požirek vode, ki se je v mehu močno segrela. Nato sem počasi potegnil iz torbe kos posušenega kozjega mesa in ga obesil na najbližjo vejo. Kos za kosom sem ga počasi žvečil. Čutil sem, da se mi vračajo moči in da sem spet v popolni harmoniji s peščeno pokrajino. Med žvečenjem trdega mesa sem v daljavi opazil, da se rdečkasto rjava barva pokrajine stika s pastelno zeleno rjavo. Na peščeni ravnini so se lesketali šopi kamelje trave. Ponekod so enoličnost pokrajine prekinjale zelenkaste kamnine. Tam, kjer se je nebo spustilo k tlom, pa so se bohotile osamele gore in pred njimi mogočne sipine. Zame to prelivanje barv ni bilo nič posebnega. Te barve sem dan za dnem nosil v sebi. Kot da bi se zavedel te harmonije, sem se z nasmeškom obrnil proti soncu.
»Moj Bog, prav je, da se ti zahvalim. Ti največji. Hvala, da sem po toliko dneh, ki sem jih prebil v tem puščavskem svetu, še vedno živ. Hvala ti, da si ustvaril toliko dobrih ljudi, ki skrbijo zame. Ko je najhuje, jih pokličeš in jim daš zame v roke hrano in vodo. Hvala. Hvala za jutranjo zarjo, za pesek, ki je okoli mene in mi dela družbo, za redke rožice in travice, ki si jih poslal na zemljo samo zato, da me razveseljujejo, ko hodim po teh brezpotjih.
Hvala, da sem se sposoben popolnoma predati, ne misliti na nič in le zaupati. Moj Bog, vem, da če bi za trenutek podvomil, ne bi bil več živ. Vem, da se bližam cilju in da boš poskrbel, da ne bom omagal tik pred ciljem. Prosim te, daj mi še malo moči. Ponudi mi roko, da splezam do tebe in se ti pridružim pri čaščenju zvezd, sonca, lune, zemlje, vsega, kar si ustvaril. Človeka, ki ti zvesto služi. Rastline in živali, ki te častijo od jutra, ko se prebudijo, do večera, ko ležejo k počitku.«

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar, 15. januar

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

V Pravljici za lahko jutro vam v teh dneh ponujamo v poslušanje zgodbo o povodnem možu. Ljudsko pravljico je Matej Puc pred tremi leti prebral občinstvu v Stari Ljubljani, tokrat pa se z njo zbujamo v hladno januarsko petkovo jutro …

V Petku brez pravila pomagamo pri vabilu, ki je prišlo iz Pokrajinskega muzeja Maribor, kjer so se konec lanskega leta odločili pripraviti zbirko z za zdaj delovnim naslovom Muzej okusov. Poslanstvo muzejev je, da dokumentirajo, vrednotijo, interpretirajo, raziskujejo, ohranjajo, in odločili so se, da bodo tokrat to storili v sodelovanju s tistimi, ki želijo sodelovati. S spomini trenutkov in predmetov, ki jih povezujejo z določenim okusom.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Ste vedeli, da več kot deset vrtnin dobro prenaša zimski mraz in odlično prezimi na prostem? Mednje sodijo predvsem različne vrste ohrovtov, a ti še zdaleč niso edini. Katere vrtnine najbolje prezimijo na vrtu, katere je treba čez zimo prekriti s kopreno in katere je bolje prestaviti v rastlinjak ali zasipnico? Odgovarja Davor Špehar, strokovnjak z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet.

08:00
Poročila

Po Ljubljani, Postojni, Kranju, Celju in Mariboru tudi v drugih zdravstvenih domovih po Sloveniji že teče »množično« cepljenje proti covidu. Prvi so na vrsti starejši od osemdeset let. O cepivu in cepljenju je zdaj že veliko informacij in obvestil, ta pa porajajo tudi številna vprašanja. Nanja bo v petkovem Svetovalnem servisu v živo odgovarjal prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo.

Foto: TV Slovenija

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Labirintih sveta ponujamo komentirani preplet mednarodnih političnih in družbenih tokov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega se tedna. Ob petkih ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Iran se je z napovedjo dodatnega bogatenja urana, ki močno presega bogatenje, predvideno v jedrskem sporazumu, spet znašel v središču pozornosti mednarodne javnosti. V Teheranu ob tem z olajšanjem pričakujejo konec mandata ameriškega predsednika Trumpa, ki se je odrekel jedrskemu sporazumu in uvedel ostre ukrepe proti Iranu. Se bo s prihodom nove ameriške administracije končala izolacija te bližnjevzhodne države? Kakšno je življenje v islamski republiki, kakšen je njen vpliv v regiji? Več o tem voditelj Blaž Ermenc z gospodarstvenikom in gosti v studiu.

Gostje:
- Jernej Muller, v.d. generalnega direktorja Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko pri Ministrstvu za zunanje zadeve,
- doktor Jožef Kunič, nekdanji slovenski veleposlanik v Iranu,
- doktor Primož Šterbenc, strokovnjak za Bližnji vzhod, predavatelj na Fakulteti za management Univerze na Primorskem,
- novinar in publicist Boštjan Videmšek.

18:00
Poročila

Vsak delavnik ob 18.15 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

V resnici se zajec in volk ustrašita drug drugega.
Pripoveduje: Alenka Svetel.
Napisal: Maksim Gorki.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1976.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

V oddaji bomo gostili profesorja dr. Michaela Bigginsa iz Združenih držav Amerike, prejemnika Trubarjevega priznanja za leto 2020. Profesor Biggins je velik ljubitelj slovenščine, ki jo poučuje na Univerzi Washington v Seattlu, kjer vodi tudi knjižnični oddelek za slavistiko in vzhodnoevropske književnosti. Je tudi zelo uspešen prevajalec slovenskih literarnih del, in izredno aktiven v tamkajšnji slovenski skupnosti. V oddaji boste lahko prisluhnili tudi zgodbi Alojza Macuha s Švedske. Pred skoraj štirimi desetletji je novi dom in delo našel na severu Evrope, hitro se je vključil tudi v slovensko skupnost v tej nordijski državi, že več let je predsednik Slovenske zveze na Švedskem in slovenskega društva Simon Gregorčič, ki deluje že pol stoletja. Podali pa se bomo tudi na Predarlsko in se s predsednikom slovenskega Planinskega društva Srečkom Kovačičem pogovarjali o dogajanju pri slovenskih rojakih v tem delu Avstrije ter okrnjeni aktivnosti društva zaradi pandemije.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Pesnik, pisatelj in esejist Osip Emiljevič Mandelštam se je rodil 15. januarja 1891 v Varšavi v judovski družini; mama je bila iz družine izobražencev, oče je bil trgovec z usnjem. Mandelštam je pomembno soustvarjal akmeizem, hkrati pa je pisal samosvojo liriko in vanjo ob tradicionalnih drobcih vtkal tudi odmeve in odbliske sodobnosti. Leta 1933 je napisal pesem proti Stalinu, pol leta pozneje, maja 1934, so ga prvič aretirali in izgnali. Po drugi aretaciji so ga izgnali na Daljni vzhod in tam je zaradi izčrpanosti umrl 27. decembra 1938. Pesmi za Nokturno je izbrala Staša Grahek.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov