Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 18. jun. 2021

Prvi • Pet, 18. jun.

00:00
Poročila

Gostja nocojšnjega Nočnega obiska Sonja Pungertnik pravi, da ima v življenju nekaj osnovnih vodil, ki se jih skuša držati: »Biti hvaležna in se veseliti tistega, kar mi je dano. Učiti se iz preteklosti in v polnosti živeti sedanjost tako, da mi mojega ravnanja v prihodnosti ne bo treba obžalovati.« Vse življenje se spoprijema z izzivi, ki jih prinaša slepota. Zaveda pa se, da je slepota samo ena izmed njenih okoliščin, in dokazala je, da zanjo ni ovira v življenju. V sebi in drugih išče dobro in lepo, predvsem pa se trudi pričevati s svojim življenjem. Sad njenih prizadevanj je tudi književno delo – njen prvenec Misliš resno?, v kateri je glavni junakinji pripisala tudi številne svoje izkušnje. S Slovenko leta 2014 in ravnateljico Ignacijevega doma duhovnosti Sonjo Pungertnik se bo nocoj pogovarjala Petra Medved.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prisrčnica je rubrika, ki vsak dan odpira prostor ali ljubiteljski glasbeni kulturi ali narodno-zabavni glasbi. Vsak dan prinaša novo zgodbo iz sveta zborovske glasbe, historične glasbe in plesa, ljudske glasbe, glasbe godb in pihalnih orkestrov, citrarskih zasedb, tamburaških in mandolinskih skupin, plesnih orkestrov ali pa iz sveta narodno-zabavne glasbe.

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

V današnji Duhovni misli pravnik in ekonomist dr. Peter Millonig govori o dnevnem čaščenju Boga, o prizadevanjih, da bi bili boljši ljudje.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Če smo na plaži in se namažemo z zaščitnim faktorjem SPF 10 – kdaj naša koža ne bo več zaščitena? Koliko časa torej lahko mine do naslednjega nanosa? Prof. dr. Mirjana Gašperlin, predstojnica Katedre za farmacevtsko tehnologijo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani, pove, da to pomeni, da smo lahko na soncu desetkrat dlje, kot bi lahko bili, če ne bi bili zaščiteni.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Košati grmi ribeza, malin in robid ne pomenijo nujno tudi bogatega pridelka in velikih plodov. Gosti grmi namreč zadržujejo vlago in tako lahko škodijo plodovom jagodičja. Zato sta poletna rez in redčenje nepogrešljiva. Podrobnosti v Zelenem nasvetu z dr. Darinko Koron s Kmetijskega inštituta Slovenije.

08:00
Poročila

Radijski in televizijski programi RTV Slovenija gredo z nami tudi na počitnice. Na poti do cilja so z nami predvsem radijski, na cilju pa prav vsi programi. Kako jih bomo lahko spremljali, pa tudi o vidnosti in slišnosti programov nacionalne hiše doma in na cesti v petkovem Svetovalnem servisu z mag. Bojanom Ramšakom, vodjo razvoja pri Oddajnikih in zvezah.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

Rubrika izpostavlja aktualne glasbene posebnosti, poroča o koncertnem dogajanju, novih glasbenih izdajah ter izpostavlja pregled glasbenih vsebin na Prvem.

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Nekaj drugih poudarkov:
Minister Vizjak obljubil pomoč države pri sanaciji plazu v Gradišču nad Prvačino
V Centrih šolskih in obšolskih dejavnosti otroški živ žav kot pred epidemijo
Obiskovalci Jošta nad Kranjem od danes s kodeksom obnašanja

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Evropska turneja ameriškega predsednika daje vtis, da so se v čezatlantske odnose vrnili že skoraj pozabljeni časi dostojnosti, spoštljivosti ter poudarjanja skupnih interesov. Joe Biden je ponudil vtis ameriškega voditeljstva, a evropska stran je po štirih letih trumpizma zelo zadržana. Ključna stična točka so očitno postali pristopi Kitajske ter Rusije, medtem ko se vsebinsko ameriško-evropski odnosi čez noč še ne bodo uredili. Podobno, kljub sredinemu sestanku Bidena z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, velja za odnose med hladnovojnima tekmicama. Teden zaznamuje tudi konec 12-letne vladavine Benjamina Netanjahuja v Izraelu.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Globalni dogodek tedna je bila evropska turneja ameriškega predsednika Joeja Bidna. Uspešno smo znova zagnali čezatlantsko partnerstvo in ob ženevskem jezeru naredili prve korake k novim ameriško-ruskim odnosom. Doma je teden zaznamoval konec epidemije, prvič od oktobra pa nismo imeli nobenega umrlega s covidom. Vladni predlog interventne pomoči je razočaral sektor turizma in gostinstva, predlog dolgotrajne oskrbe predstavnike starejših in izvajalce, med drugim zato, ker je vroč kostanj financiranja podal naprej v leto 2025. Iz sveta objavljamo presunljivo zgodbo o lakoti v Etiopiji, iz domovine pa komentiramo izvolitev novega pravosodnega ministra. Spremljamo tudi lov na krivce za ekološko dramo v Hočah in si ogledujemo Borštnikovo srečanje. Kritični pregled tedna z Lukom Robido.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Mala čarovnica Lila je končno poznala prave besede …
Pripoveduje: Ljerka Belak.
Napisala: Aleksandra Panić.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2012.

Avtorica dr. Marija Klobčar v monografiji Poslušajte štimo mojo po poglobljenem proučevanju številnih primarnih in drugotnih virov med potujoče pevce vključi tako igrce kot sejmarski pevce, bukovnike, potujoče obrtnike in prodajalce, sejmarske pevce, katerih prisotnost v naših krajih je bila doslej spregledana, godce, berače in slepe pevce, romarje, Rome ter druge. Posebej se je posvetila obravnavi viteške kulture in pesemske produkcije, uporabe (tudi slovenskega) jezika, poudarila njihovo kulturno in družbeno vlogo v srednjeveškem kontekstu in okoliščinah, ki so tako na novo osvetljene. Sedanjo Slovenijo, kot nekdaj pomembno križišče ljudstev, postavi v trdnejše okvire, naš prostor pa dobi pomembnejšo vlogo na evropski celini. Ne nazadnje so v pesemskih vsebinah nastajale novice, navadno množicam posredovane vsebine o vojaških spopadih, turških vpadih, družbenih in političnih spremembah, potresih, poplavah, sojenjih kriminalcem, umorih, ljubezenskih tračih, o vsem tem, čemur bi danes rekli črna kronika in rumeni tisk. Ljudsko izročilo v potujoči pesmi je oblikovalo tako mesto kot podeželje …

21:00
Poročila

London, 1991. Dogodki v rodni domovini so zaznamovali tudi dogajanje med Slovenci v britanski prestolnici. Spodbudili so spontano, organizirano delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti. Trideset let po tem so se ključni akterji zbrali v radijskem studiu, v posebni oddaji Slovencem po svetu. Od Slovenskega kriznega centra do glasila The Slovenian Newsletter in demonstracij na trgu Trafalgar. Gosti oddaje bodo dr. Polonca Truden Dobrin, mag. Jana Valenčič, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, prof. dr. Marko Hawlina in mag. Miha Dobrin Pred radijski mikrofon jih je povabila Mojca Delač.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Tik pred izidom je novi roman Andreja Blatnika Trg osvoboditve. Zgodba romana se začne 21. junija 1988, ko se v protest proti političnim aretacijam zbere množica ljudi. Med njimi je tudi mlad moški, ki ga v romanu spremljamo skozi desetletja, v katerih se zvrstijo desetdnevna vojna, spremembe političnega sistema in etičnih norm, pa tudi preobrazbe idealov. V posameznih dialoških prizorih se razkriva zapletenost prehajanja v čase, ko sanje sestopajo na trdna tla prostega trga dobrin in vrednot.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov