Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 1. jul. 2021

Prvi • Čet, 1. jul.

00:00
Poročila

V nočnem programu se bomo odpravili v Bistro, v nekdanji kartuzijanski samostan, kjer domuje Tehniški muzej Slovenije, ki prav letos praznuje 70 let in je namenjen zbiranju, zaščiti in posredovanju slovenske tehniške dediščine. Z zanimivimi sogovorniki se bomo sprehodili skozi zgodovino, se ustavili v sedanjosti in pokukali v prihodnost. To noč bo vaš gostitelj Robert Zajšek.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Z današnjim dnem, 1. julija 2021, začenja Slovenija že drugič predsedovati Evropski uniji. V času našega predsedovanja se bo odvijala glavnina debat o prihodnosti združene Evrope. Zelo zanimivo je, da se že pri vprašanju o vsebini razprav kaže razlika med Severno in južno Evropo. Severna, ki je po večini usmerjena v protestantsko mentaliteto in kulturo, želi doseči dogovor, kako bi prenovila evropske inštitucije in jih naredila bolj uporabne, bolj učinkovite, bliže vsem ljudem in seveda tudi bolj uspešne. Mediteranska ali Južna Evropa pa meni, da se je treba najprej dogovoriti o temeljnih vrednotah, na katerih naj temelji skupnost narodov združene Evrope, potem pa bo reforma evropskih ustanov stekla sama po sebi.

Občutek imamo, da se je s »slovensko pobudo« izpred nekaj let naša država nagibala k prvi rešitvi, zdaj ob samem predsedovanju pa k drugi. Tista pobuda ni bila slaba, a izhajala je iz predpostavke, da so evropske vrednote že uveljavljene in da lahko zdaj gradimo pravične inštitucije. Toda zadnja epidemiološka kriza je pokazala, da ni tako.

Za katere vrednote gre? Lažje jih bomo ozavestili, če se spomnimo, da so bili očetje združene Evrope Robert Schuman in drugi krščanski personalisti. To pomeni, da so odnose med državami v evropski skupnosti razumeli po vzoru odnosov med posameznikom in osebo. Oseba je več kot posameznik, saj ima tudi oseben odnos z drugimi ljudmi. Tako naj tudi posamezna nacionalna država ne uveljavlja samo svoje neodvisnosti, ampak tudi potrebe in prihodnost drugih držav v evropski skupnosti. Toda tako kot oseba nikoli ne neha biti posameznik s svojimi pravicami, tako tudi država ne izgubi svoje samostojnosti in pravic, čeprav se je nekaterim odrekla.

Občutek imamo, da se je bruseljska administracija zagledala v to, kar imamo skupnega in pozabila, da je vendar vsak narod obdržal svojo državo. Kako uskladiti obe načeli: graditi skupnost in ostati to, kar smo, to je zdaj vprašanje.

Rešitev je našel nek drug krščanski personalist Jacques Delors, ki je v evropske dokumente uvedel pojem iz krščanskega socialnega nauka, to je načelo »subsidiarnosti«, kar pomeni, naj se vse odločitve sprejemajo na najnižji možni ravni. Tako bi inštitucije ostale blizu ljudem. To bi preprečilo kopičenje bruseljske birokracije.

Srečno pot, Slovenija, predsednica EU, pri iskanju nove povezanosti evropskih držav in ohranjanju njihovih identitet. Naj te spremlja današnji godovnjak,sv. Justin, katerega ime pomeni Pravični.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: 1. julij

06:15
Vreme z meteorologom

Iz studia Radia Maribor se nam bo oglasil Stane Kocutar.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Znani pregovor, da "kdor poje, zlo ne misli", priča o tem, da je petje povezano z dobrosrčnostjo in dobro voljo. Kaj o tem pravijo nevronska omrežja? Kako je dobro razpoloženje povezano s petjem, kako je to evolucijsko povezano s človekovim razvojem in zakaj sploh pojemo in kako je s petjem pri tistih, ki ne slišijo? O vsem tem z nevrologom prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom.

08:00
Poročila

V prvih tednih poletja spet poročamo o tragedijah na vodi, utopitvah. Od užitka do tragedije namreč ni veliko. Med kopanjem v morju, rekah, jezerih in drugih naravnih kopališčih ter seveda bazenih ne smemo pozabiti na nekatere osnovne varnostne ukrepe. Gost: Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze, v okviru katere deluje Podvodna reševalna služba.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

»Sporočilo je jasno in enostavno: cepimo se,« pravi sintezni biolog prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta v Ljubljani. Za medicinski podkast in oddajo Ultrazvok je pojasnil, kako učinkovita so cepiva proti delta različici novega koronavirusa. Zakaj meni, da ne smemo računati na čredno imunost? Kakšen pa je njegov komentar raziskave, ki je pokazala, da cepivo Pfeizer in verjetno tudi Moderna proti covidu ščitita celo doživljenjsko? Koliko časa pa traja zaščita pri AstraZeneci? Odgovori v Ultrazvoku, ki ga je pripravil Iztok Konc.

Foto: Radio Slovenija

10:00
Poročila

O marsičem se da pogovarjati z gospo Zoro Bertoncelj, ki se je ustalila v Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani, kjer, kot pravi, se počuti izredno prijetno. Življenje v domovih je bilo zadnje leto na hudi preizkušnji, zato je gospa Zora še toliko bolj vesela, da se vse skupaj nekako vrača, za zdaj, v stare tirnice. V tem Domu v Fužinah ob Maratonu Franja priredijo prav poseben Seniorski maraton Franja, kjer stanovalci Doma nabirajo kilometre na sobnih kolesih. Gospe Zori Bertoncelj se kot zagrizeni športnici ta dogodek zdi še posebej zabaven. Z Lucijo Fatur sta začeli pogovor o tem, kaj je gospa počela v življenju.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:19
Reynders ČELNA

13:19
SLO - EU 1 DEL

Drugi poudarki:
Tudi celjsko gosppodarstvo pesti pomanjkanje kadrov
V Izoli od danes nov parkirni režim; celodnevnega parkiranja v središču ne bo več
Živ spomin na eksplozijo skladišča orožja JLA v Črnem Vrhu nad Idrijo pred 30-imi leti

13:20
SLO - EU 2 DEL

13:21
SLO - EU 3 DEL

13:22
Upravno glede tožilcev

13:23
Brnik

13:25
Festival Kamerat

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Slovenija predseduje Svetu Evropske unije. Prihodnjih šest mesecev bo usklajevala vsebine in vodila sestanke ministrskih srečanj in številnih delovnih teles. V kolikšni meri bo delo še narekovala pandemija covida-19, kako težavna bodo pogajanja o delitvi podnebnih bremen, širitvi povezave, digitalizaciji in drugih ključnih temah. Ali bo slovenska vlada znala neobremenjeno voditi razprave o skupni prihodnosti znotraj Unije in kje so priložnosti in pasti za utrjevanje položaja Slovenije v Uniji in njeno prepoznavnost. O vsem tem voditeljica Sandra Krišelj z našim dopisnikom iz Bruslja Igorjem Juričem in gosti v studiu.

Gostje:
- dr. Marko Lovec, politolog,
- dr. Majaž Nahtigal, mednarodni pravnik,
- dr. Sabina Lange, strokovnjakinja za evropske zadeve,
- Peter Grk z ministrstva za zunanje zadeve.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Slovenska ljudska pravljica, ki pripoveduje o tem, da brez starih ljudi ne bi bilo modrosti.
Pripoveduje: Nada Bavdež.
Slovenska ljudska/zapisala Kristina Brenk.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Najstarejša glasbena oddaja Radia Slovenija že več kot šest desetletij ohranja narodno-zabavno izročilo in glasbo manjših vokalnih zasedb. Zajema iz bogatega radijskega arhiva, predstavlja novosti s tega področja, prinaša portrete pomembnejših ustvarjalcev narodnozabavne glasbe, enkrat na mesec pa tudi gosti najbolj kakovostne zasedbe, ki izvajajo svoje skladbe živo. Oddajo pripravljata napovedovalka Lucija Grm in glasbeni urednik Tomaž Guček. Vsak četrtek ob 20.00 na Prvem.


Četrtkov večer domačih pesmi in napevov se ponovno vrača v gostilno Avsenik v Begunje. To sezono oddaj "v živo" končuje mlad narodno-zabavni trio s pevcema - Ansambel Tomaža Rota. S pravkar končanega 29. festivala narodnozabavne glasbe Vurberk 2021 se fantje in dekle vračajo s Srebrnim zmajem, seštevkom rezultatov strokovne komisije, radijskih poslušalcev in občinstva. Čeprav je zasedba mlada, ima v svojem repertoarju zajetno bero avtorskih skladb in to gotovo obljublja zanimiv in prijeten večer, na katerega poleg Prvega programa, kjer nas poslušate prek radijskih valov in gledate prek Facebook strani Prvega, vabi tudi gostilna Avsenik iz Begunj na Gorenjskem. Slišimo in gledamo se toraj po radiu in na spletu ali pa kar v živo pri Avsenikovih!

21:00
Poročila

Večkrat nagrajeni pisatelj, esejist, scenarist, aktivist in urednik, akademik Thomas King (1943), sin očeta iz plemena Cherokee in matere grško-nemških korenin, je v svojem delu in življenju razpet med vprašanja in teme, ki zadevajo ameriške staroselce in tiste, ki zadevajo nedomorodna ter življenje onstran staroselske skupnosti. Zavrača mnenje, da sodi literarno ustno izročilo severnoameriških Indijancev v preteklo izkušnjo in si nadvse prizadeva, da izraža njegovo vitalnost tudi v današnjem času. Predlogo za oddajo o avtorju in njegovem delu je napisala Kristina Kočan, ki je tudi prevedla izbrane odlomke iz njegovih besedil.
Interpretacija Blaž Šef.
Vezno besedilo bereta Lidija Hartman in Bernard Stramič.
Glasbena oprema Nina Kodrič.
Ton in montaža Mirta Berlan.
Režija Klemen Markovčič.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Kantavtorski festival Kantfest se po lanski epidemijski studijski izvedbi vrača na oder in k sodelovanju vabi vse kantavtorje, ki želijo predstaviti nove, še neizdane pesmi. V Pesmi v žepu poslušamo nekaj nagrajencev festivala iz preteklih let, svoje poglede na festival in kantavtorstvo pa nam zaupata dva od članov strokovne žirije: kantavtorja Adi Smolar in Jani Kovačič.

23:00
Poročila

Ernest Hemingway se je vpisal v zgodovino svetovne književnosti tudi kot avtor kratkih zgodb. Eno izmed njih, kratko zgodbo z naslovom Čist, dobro razsvetljen prostor bomo predvajali ob obletnici pisateljeve smrti. Zgodbo, ki se razvija in razpada pred bralčevimi očmi in ki se odlikuje z rezkim, morda celo melanholičnim tonom, je poslovenil Janez Gradišnik, objavljena pa je bila v zbirki novel Starec in morje leta 1955 pri Državni založbi Slovenije.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov