"Mislim, da je zelo pomembno v tem času se čim bolj pozitivno odzivati na dano situacijo,” pravi predstojnik Centra za pozitivno psihologijo Univerze na Primorskem dr. Kristijan Musek Lešnik. Foto: TV Slovenija

V času koronavirusa ima pozitivna psihologija zagotovo veliko vlogo. Čeprav ni enostavno, nas mnogi ljudje in dobri primeri prakse v teh dneh dodatno spodbujajo, da ohranimo pozitivnost v času kriznih razmer.

“Ne vemo čisto dobro, kaj pričakovati, nimamo nadzora in mislim, da je zelo pomembno v tem času čim bolj pozitivno se odzivati na dano situacijo,” pravi predstojnik Centra za pozitivno psihologijo Univerze na Primorskem dr. Kristijan Musek Lešnik. Dodaja, da je na eni strani humor izjemno pomemben in na drugi strani, naj se kljub socialni izolaciji posvečamo najbližnjim in s pomočjo telefonov oz. računalnikov ostajamo v stiku tudi z drugimi.

Na tak način bomo pomagali sebi, pa tudi drugim, ki so bolj osamljeni. Dr. Kristijan Musek Lešnik pravi tudi, da “strah, tesnoba in anksioznost vplivajo ne samo na naše počutje, temveč tudi na naš imunski sistem.”

V zadnjih letih so psihološke študije dokazale, kako dobro počutje vpliva na človeški vsakdan. Ob tem pa je treba poudariti, da četudi se je morda v tem času toliko težje od srca nasmehniti, je vendarle pomembno, da ohranjamo pozitivno noto in si pomagamo, da bomo lažje premagali obstoječe stanje in ohranili dobro psihično in nenazadnje fizično stanje.

Pogovoru lahko prisluhnete tukaj: