Andrej Frešer in njegova čreda koz. Foto: Radio Maribor/Anja Urek
Andrej Frešer in njegova čreda koz. Foto: Radio Maribor/Anja Urek

Kadar govorimo o mleku, večinoma najprej pomislimo na kravje, ki med uporabniki še vedno prevladuje. Ampak, ali ste vedeli, da sta kozje mleko in sir veliko lažje prebavljiva od kravjega mleka? In tudi, da sveže kozje mleko nima neprijetnega vonja, ima pa nekoliko drugačen okus in aromo kot kravje mleko?

O kozjem mleku in njegovi predelavi smo se pogovarjali z Andrejem Frešerjem, mladim gospodarjem na kmetiji Frešer v vasi Kopivnik.

Večina kozjega mleka uvozimo, vendar je povpraševanje o kozjem mleku, siru in ostalih izdelkih čedalje večje. ''Ljudje so vedno bolj ozaveščeni, koliko pozitivnih učinkov ima kozje mleko,'' razlaga Frešer.

Glede razlike med kozjim in kravjim mlekom pa Andrej Frešer poudarja: ''Kozje mleko je po kemijski strukturi najbolj podobno materinemu mleku. V primerjavi s kravjim mlekom ima manj holesterola in ne vsebuje težko prebavljivih maščob.''

Kljub temu, da imajo nekateri še vedno predsodke o kozjem mleku in njegovem vonju, je ta v kulinariki zelo pogost. Pri kateri hrani ga najpogosteje uporabljamo, pa sogovornik razlaga:
''Mladi sir se zelo dobro poda k solatam in narezkom, prav tako so zelo dobri osvežilni namazi iz skute.''

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem smo se dotaknili tudi tega, zakaj je kozjih izdelkov malo in zakaj govorimo o kozjem mleku kot sezonskem mleku.