Leon Bedrač, strokovnjak za biokemijo prehrane, priporoča cink, baker in pitje tekočin, predvsem toplih napitkov. Priporoča tudi domače zdravilo - česen. :Foto: Pixabay
Leon Bedrač, strokovnjak za biokemijo prehrane, priporoča cink, baker in pitje tekočin, predvsem toplih napitkov. Priporoča tudi domače zdravilo - česen. :Foto: Pixabay

Naš imunski sistem je glavni igralec, ki določi, ali se bomo okužili ali ne. Krepitev imunskega sistema nasploh je zelo zaželjeno in to lahko dosežemo na več načinov, bodisi s primerno prehrano ali jemanjem prehranskih dopolnil. V času novega koronavirusa vsakdo išče način, kako se ne okužiti. Seveda je najbolje, da ostajamo doma in tako ne pridemo v stik z ostalimi. Ampak ker marsikdo od nas mora v službo, ali pa vsaj po stvari v trgovino, tako pride do stikov, čeprav pazimo na primerno razdaljo. V prvi vrsti je torej pomembna higiena in redno razkuževanje. Prav tako pa je pomembna tudi prehrana.

“V pandemiji, ki jo trenutno preživlja večina sveta, najdemo na socialnih omrežjih in v medijih tudi veliko nasvetov, kako se prehranjevati z namenom, da bi preprečili okužbo z novim koronavirusom SARS-CoV-2 oziroma, kako bi s prehransko podporo zagotovili čim boljši potek okužbe. Večina nasvetov je koncentriranih na okrepitev našega imunskega sistema; slednji namreč določa, ali bo nekdo podlegel okužbi ali ne, in seveda, kako močne posledice bo virus pustil v gostitelju. V splošnem je krepitev imunskega sistema seveda zaželeno, vendar moramo biti pozorni na vse mogoče informacije, ki jih najdemo na internetu,” je za jutranji program povedal dr. kemijskih znanosti Leon Bedrač, strokovnjak za biokemijo prehrane.

Povedal je še, da nas ne bo rešila nobena čudežna dieta, poudarja pa: ”Vsi moramo nekaj jesti in zagotovo izbira hrane v veliki meri vpliva na naše zdravje. Ker pa nimamo nobenih raziskav, ki bi potrdile učinkovitost določene prehranske intervencije in prehranskih dodatkov, se moramo zanašati na znanje, ki ga o novem koronavirusu imamo in na znanje biokemije hranil. Sam sem naredil analizo, ki me je pripeljala do določenih zaključkov, na osnovi katerih sem pripravil trenutna priporočila.”

Sogovornik priporoča cink, baker in pitje tekočin, predvsem toplih napitkov. Priporoča tudi domače zdravilo - česen: “En strok česna na dan je dovolj. Nasekljajte ga in pustite na sobni temperaturi nekje 10 minut, potem pa zaužijte. To vam morda lahko pomaga, škoditi ne more.” Priporoča tudi veliko pisane zelenjave in sadja ter zelenega čaja, tudi zaradi številnih drugih pozitivnih vplivov, ki jih imajo na zdravje.

Svetuje pa tudi, da vitamine A, C in D dobite iz hrane ter se seveda podate na sonce (tako, da drugih ne ogrožate). Podrobne informacije boste našli tudi na spletni strani www.prehranska-akademija.si.