Prehrana v času do kosila. Foto: MMC RTV SLO
Prehrana v času do kosila. Foto: MMC RTV SLO

Nadaljujemo serijo rubrik o zdravi prehrani. Nataša Vidnar iz Centra za krepitev zdravja ZD Maribor in Kristijan Šmid sta danes govorila o prehrani v času do kosila, ki je še kako pomembna za naše otroke.

"Topli obrok vmes dokler otroci gredo domov iz šole mora biti. Nekateri otroci pridejo domov komaj okrog tretje ure. Pozno kosilo ni dobro za zdravje otrok. Otroci potrebujejo še veliko več kot mi odrasli. Veliko bolj močno hrano. Telo potrebuje več energije recimo tudi danes, ko je bil minus zunaj. V šoli jih spodbujamo, da jedo in otroci niso izbirčni. Otroke moramo navajati doma, da je dobra tudi rižota, mlečni riž, puranje, piščančje meso, tudi riba … karkoli drugega v šoli pripravijo. Tam je raznovrstna prehrana, tam otroci dobijo beljakovine, ogljikove hidrate, zelenjavo itd. Če otroke navadimo, da jedo to doma, bodo jedli tudi v šoli," pove Vidnarjeva.

"Naš metabolizem je narejen tako, da bi naj vsaki dve tri ure nekaj zaužili. Pravijo, da se pri obroku naješ tako, da greš skorajda lačen od mize. In to je tisto pravilno."

Kaj pa tisti šolarji, ki še ostajajo doma?
"Moramo pripraviti topel obrok. Zjutraj zajtrk, malica … potem pa jim moramo pripraviti drugo močnejšo malico ali pa večjim otrokom pripraviti vnaprej pripravljeno jed npr. bolognese omako, ki si jo potem samo segrejejo. Da jih naučimo skuhati npr. testenine in to pojejo, dokler ne pridemo domov. Če pa otroki še niso tega vešči, jim pripravimo kruh in kakšen namaz. Ne pozabit na sadje in zelenjavo. Lahko si kakšen dan naredijo topli sendvič. Vzamemo polnozrnati toast, nastavimo dve rezini puranjih prsi, topljeni sir in opekač, da si naredijo vmesni prigrizek, dokler ne pridemo domov. In seveda eno jabolko ali pomarančo, da dobijo vitamine in minerale, ki jih nujno potrebujejo," poudarja Vidnarjeva.

Nataša Vidnar je opozorila tudi na porast debelosti med otroki. "Debelost med otroki in mladostniki je zelo prisotna. Ne smemo pozabit tudi na telesno dejavnost in gibanje. Otroci namreč v šoli veliko sedijo in ne grejo ven in potem pridejo domov in tisti dan sploh ni telesne dejavnosti. Za otroke vsaj pol ure ali vsaj 6 tisoč korakov. Predlaga se, da ko pridemo iz službe, pred kosilom eden od staršev gre z otroki ven, drugi recimo skuha kosilo. Vsaj pol ure je treba iti ven, tudi tako preprečujemo debelost. Ni dobrega in slabega vremena, je samo dobra volja in primerna oblačila, ki vpijajo znoj. Gibanje na svežem zraku je nujno potrebno."

O kosilu bomo govorili prihodnjič, današnjemu pogovoru pa lahko prisluhnete tukaj: