Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

"Dan policije zaznamujemo 27. junija. To je dan, spomin na desetdnevno vojno leta 1991 in slovenski policisti praznujemo na vseh policijskih upravah na različne načine. Spominjamo se vseh naših kolegov, veteranov, ki so v času osamosvojitvene vojne branili našo samostojnost, kasneje tudi tlakovali pot naši samostojnosti. Na tej poti so nekateri izgubili svoja življenja, dva med njimi sta bila iz takratne Policijske uprave Maribor oz. uprave za notranje zadeve, to sta bila Franc Šoster in Robert Hvalec," je med drugim povedal direktor Policijske uprave Maribor Aleksander Thaler, ki je bil gost jutranjega programa.

Dan policije veliko pomeni policistom. Vse policijske uprave praznujejo dan policije na svoj način, osrednja proslava pa poteka v Ljubljani. Letos bo to 26. junija, bodo pa prireditev prilagodili trenutnim razmeram. "Posameznikom, najbolj zaslužnim v policiji, bomo podelili najpomembnejša priznanja. Teh dobitnikov je 118. Najvišje priznanje, ki ga podeljujejo na policijski upravi v letošnjem letu, je Veliki ščit policije z bronasto zvezdo, ki ga bodo prejeli trije zaposleni. V letošnjem letu prejmejo priznanja tudi zunanji sodelavci, teh oseb je 6," je izpostavil Aleksander Thaler.

V policiji si želijo, da bi se čim več mladih odločalo za poklic policista. "Vsi vemo, da imamo kar velik manjko policistov. Naša želja je, da vsi tisti, ki čutijo v sebi neko pripadnost, v smislu pomoči sočloveku, da zmaga dobro nad slabim, … za te je vedno mesto v policiji. Gre za poklic, ki je dinamičen, zanimiv, občasno tudi nevaren, a izjemno lep," je še povedal Thaler.

V Mariboru na policiji je trenutno zaposlenih 1190 oseb. "Želeli bi si seveda to številko povečati. Vsi skupaj skrbimo za to, da so ljudje lahko varni, da zaupajo v policijo in, da skupaj kreiramo moderno policijo, v katero vsi skupaj lahko verjamemo in zaupamo. Verjamem, da bodo policisti svoje delo še naprej opravljali visoko profesionalno in z občutkom do sočloveka. Istočasno pa želim poudariti pomen naših veteranov, upokojencev, ki so svoja leta v preteklosti puščali v policiji in izvedli veliko dobrega," je v jutranjem programu še izpostavil Aleksander Thaler.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj: