Foto: BoBo
Foto: BoBo

Društvo paraplegikov Podravja letos zaznamuje 40 let delovanja. Ob obletnici so na današnji slovesnosti v Mariboru izpostavili napredek, ki je v tem obdobju olajšal vključevanje invalidov v družbo, in obenem opozorili na težave, s katerimi se paraplegiki in tetraplegiki še vedno soočajo.
Društvo paraplegikov Podravja združuje ljudi s poškodbami in obolenji hrbtenjače in je drugo največje društvo, ki se v Sloveniji povezujejo v Zvezo paraplegikov. V 40. letih so številni sistemski ukrepi olajšali življenje paraplegikov, poudarja eden prvih članov in soustanovitelj Društva Franc Pinter: "Napradek je zelo velik, pravzaprav fantastičen, predvsem na področju osebne asistence in pri odpravljanju arhitekturnih ovir."
Žlijo pa si nadaljnjega odpravljanja arhitektonskih ovir. V Mariboru v več javnih objektih osebam na invalidskem vozičku še ni omogočen samostojen dostop, pravi predsednik Društva paraplegikov Podravja Boris Klep: "Predvsem bi potrebovali javno stranišče, ki bi bilo primerno za osebe na invalidskih vozičkih, pa dvigalo v Narodnem domu, želimo si tudi lažjega dostopa v Kopališče Pristan in Mariborski otok, dobrodošel bi bil tudi dostop na Lent iz mestnega jedra."
Društvo pokriva 38 občin Podravja in ima 144 članov. Izvaja številne socialne programe, med njimi je zelo pomemben program prevozov invalidov, "saj veliko naših članov nima možnosti lastnega prevoza, zato jim ga zagotavljamo z našim kombiniranim vozilom," dodaja Klep.
Ob tem zagotavljajo podporo osebam po vrnitvi z rehabilitacije, izvajajo športne, kulturne in interesne dejavnosti članov in sodelujejo pri ozaveščevalnih akcijah za varnost v prometu in pri skokih v vodo, kjer pride do največ poškodb hrbtenjače.