Trenutno se predvaja:
Maribor 21
11. julij 2019 ob 15:33 Maribor Novice

Bo waldorfski vrtec v waldorfski šoli gostoval tudi po 2. septembru?

Začasno bi preuredili prostore v pritličlju, nato si želijo vrnitve v dosedanji objekt
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Otroci nedavno pogorelega mariborskega zasebnega waldorfskega vrtca Studenček, ki začasno gostujejo v prostorih bližnje waldorfske šole, bi lahko tam ostali tudi po septembrskem začetku pouka. Če bo z načrtom soglašal tudi lastnik stavbe, Ministrstvo za izobraževanje, bi se šola preselila v višja nadstropja, del pritličja pa bi začasno prilagodili potrebam vrtca in jasli.

Med počitnicami je prostora v waldorfski šoli dovolj. Stiska se bo pokazala 2. septembra, s prihodom šolarjev. A ravnatelj Andrej Ornik je pripravljen na kompromis: "Ponujamo tri učilnice, ki jih lahko vrtec preuredi po svojih potrebah. Bomo pa potem potrebovali tri dodatne prostore, ki smo jih pripravljeni preurediti v zgornjem nadstropju, ki ga trenutno ne uporabljamo. Vendar pa je to tudi stvar ministrstva, ker teh prostorov trenutno še nimamo v najemu."

Naloga ne bo preprosta. Vrtec bi sicer po enaki ceni najemal primerljivo površino kot v nedavno pogoreli stavbi. A urediti bi morali še zasilne sanitarije, eno učilnico pregraditi s suhomontažno steno in prebiti dodaten izhod na dvorišče. Direktorica vrtca Viktorija Kovačič: "To ne bo ravno po pravilniku. Smo v situaciji, ko delamo po 65. členu pravilnika o normativih in minimalnih tehničnih standardih, to pomeni, da je to res neka začasna situacija, reševanje neke krize. Upamo, da bo ministrstvo vsa ustrezna dovoljenja in odločbe v zvezi s tem problemom dalo."

Direktorica dodaja, da prejemajo veliko donacij, eden od staršev pa pripravlja tudi dobrodelni koncert. V vrtcu si sicer najbolj želijo čimprejšnje vrnitve v prvotno stavbo, ki so jo najemali od mariborske občine. A mestna oblast se bo o morebitni obnovi odločala šele po izdelavi zavarovalniških cenitev. Za pojasnila smo prosili tudi Ministrstvo za izobraževanje. Odgovore še čakamo.

B. Z.

Nazaj na vrh