Avtobusno postajališče nove proge št. 18 v križišču Ulice Ob potoku in Zvezne ulice v Radvanju. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Avtobusno postajališče nove proge št. 18 v križišču Ulice Ob potoku in Zvezne ulice v Radvanju. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Proga mariborskega mestnega avtobusa številka 18 je še vedno jabolko spora med mariborsko občino in krajani Peker in Radvanja. Potem ko so v začetku septembra na občini odločili, da proge ne bodo vrnili na prejšnjo traso, pri čemer se sklicujejo na rezultate opravljene ankete, krajani napovedujejo, da bodo zahtevali, da o tem odloča mestni svet. Napovedujejo tudi možnost protestnega zaprtja ene od obremenjenih ulic.
Del krajanov Radvanja in Peker vztraja, da jim vrnejo takšno linijo avtobusa št. 18, kot je bila pred spremembo: torej da vozi do glavne avtobusne postaje in da v Pekre znova pripelje po Lackovi. Stranske ulice v Pekrah in Radvanju so namreč preozke za dvosmerno vožnjo avtobusov, prometna varnost je ogrožena, poudarja podpredsednik sveta MČ Radvanje Milan Pukšič: "Ulica Ob potoku ni primerna za dvosmerno vožnjo mestnih avtobusov, je brez pločnikov, avtobusa se težko srečata, postajališča proti Pekram so na cestišču. Enako velja za Zvezno in Rožnodolsko ulico."

K vrnitvi prejšnje proge sta pozvali tako MČ Radvanje kot KS Pekre, civilne iniciative Ob Ribniku, Pod gorco in Pekre pa so pod peticijo zbrale 300 podpisov krajanov. Nova linija res bolj ustreza šolarjem in dijakom, starejši populaciji pa ne, opozarja Ljerka Kostič iz CI Pekre: »Če dijaki to potrebujejo, naj bo zanje dodatni avtobus, za nas pa staro linijo nazaj, pa bi bili vsi problemi rešeni.«
Razočarani so, ker jih na občini niso upoštevali. Namesto tega so opravili anketo med potniki, ki je pokazala njihovo zadovoljstvo, ni pa zajela najbolj prizadetih prebivalcev Radvanja in Peker, opozarjajo. Zahtevo po vrnitvi prejšnje proge 18 bodo zdaj dali v odločanje mestnemu svetu. Če ne bo posluha, pa ne izključujejo protestne zapore oz. oviranja prometa.
"Najprej dialog in argumenti, če pa ni mogoče vzspostaviti dialoga z nekom, ki dela eno, razmišlja drugo, govori pa tretje, potem je za krajane Peker in Radvanja to zadnji korak," pojasnjuje Dejan Peretić iz CI Pod Gorco.

O nezadovoljstvu dela krajanov Radvanja in Peker smo govorili tudi v današnji Radijski tribuni. Na mariborski občini pravijo, da je njihova odločitev o liniji 18 dokončna, sodelovanje v oddaji pa so zavrnili. Posnetku oddaje lahko prisluhnete na povezavi.